Publicat 15/04/2015 17:15

Un arquitecte desxifra enigmes de la Gran Piràmide de Keops i replanteja la cronologia de la ciència

Gran Pirámide de Keops
ANTIGUO EGIPTO XXI

Els constructors coneixien les mesures terràqüies, del Sol, i el quart decimal del número Pi

BARCELONA, 15 abr. (EUROPA PRESS) -

L'arquitecte Miquel Pérez-Sánchez Pla ha reconstruït digitalment la Gran Piràmide de Keops, situada a Gizeh (Egipte), la primera reproducció "exacta" que s'ha fet del monument i que permet, a l'investigar-la, ampliar els coneixements científics de la civilització de l'Antic Egipte.

Les conclusions de la tesi doctoral de Pérez-Sánchez --llegida el 2008 a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)-- i els resultats dels 12 anys d'investigació assenyalen "la necessitat de replantejar les actuals teories de l'evolució de la civilització i de la vida intel·ligent sobre la Terra", ha defensat l'arquitecte aquest dimecres en una conferència al col·legi d'Arquitectes de Catalunya.

El llibre 'La Gran Pirámide, clave secreta del pasado' recull les conclusions, un treball sobre urbanisme, arquitectura, enginyeria i arqueologia "rupturista però rigorós, al qual arriba objectivant dades matemàtiques", ha valorat l'enginyer i exrector de la UPC i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Gabriel Ferraté Pascual, que li ha atribuït també un toc poètic.

Les troballes més destacades són les dates del començament i el final de la seva construcció --feta fa més de 4.500 anys, durant el regnat del faraó Khufu, més conegut com a Keops--; la causa de la seva construcció i la possible situació de la cambra sepulcral de Khufu, que pot trobar-se oculta encara, i que l'arquitecte situa en la part superior del temple gràcies a "proves matemàtiques".

DESCOBRIMENTS "DE VERTIGEN"

L'arquitecte ha tret a la llum descobriments que "donen vertigen acceptar", ja que impliquen referències al diàmetre de la Terra, a la distància del planeta amb el Sol i amb Sirià (l'estrella nocturna més brillant vista des de la Terra) en anys llum, així com el diàmetre de l'astre rei, que impliquen el coneixement dels constructors del monument.

"Hi ha elements difícils de pair, com el fet que l'arquitecte i astrònom Imhotep --responsable de la Gran Piràmide-- coneixia el número Pi fins al quart decimal (3,1416) mentre que es creia que llavors només es coneixia fins al segon (3,14)", ha revelat l'autor del llibre.

Entre cites de pensadors com Borges, Pitàgores, Platón, Plutarc, Dostoievski, Voltaire, Ortega y Gasset i Pérez-Sánchez s'ha demostrat també l'antiguitat real de l'esfinx de Gizeh, que anteriorment tenia forma de lleó complet, i que es va tornar a esculpir amb cap humà --més petit en proporció-- després d'una erosió.

Pérez-Sánchez ha admès que, en alguns casos, poden tractar-se de casualitats, però al repetir-se les proporcions i les suposades coincidències, els seus descobriments l'han dirigit cap a "una causalitat, més aviat", ja que en alguns casos, segons va calcular, la probabilitat que es tractés d'una casualitat era d'una entre 32.000.

L'arquitecte ha reconegut que queden misteris per resoldre, com per què els egipcis usaven blocs de 100, 200 o fins a 400 tones per construir els temples i com els movien, i com van tallar i van encaixar el granit amb una precisió que ara només es podria igualar amb tecnologia làser.

La publicació s'emmarca en el projecte 'L'Arquitectura en la Investigació de l'Antic Egipte', amb el suport del Ministeri de Cultura, Educació i Esports per al seu desenvolupament digital, i mitjançant l'aplicació del mètode socràtic que potència la participació del lector, el Dr. Pérez-Sánchez guia el lector fins a resoldre l'enigma dels orígens d'Egipte, a través de deu volums digitals disponibles en la seva pàgina web, 'Antiguo Egipto XXI'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés