Publicat 09/11/2015 17:09

Aragó i Villanueva de Sijena defensen que un Bé d'Interès Cultural és indivisible

Monasterio de Sijena
EUROPA PRESS

"Encara és prematur prendre qualsevol posició sobre aquesta qüestió", diu la Generalitat

OSCA/BARCELONA, 9 nov. (EUROPA PRESS) -

Els advocats del Govern d'Aragó i de l'Ajuntament de Villanueva de Sijena (Osca) han sostingut que les pintures murals de la Sala Capitular del monestir d'Osca, en litigi amb la Generalitat i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), formen part d'un Bé d'Interès Cultural (BIC) i Monument Nacional i, per tant, són indivisibles.

És un dels principals arguments de defensa que els lletrats han aportat en la compareixença prèvia de les pintures celebrada aquest dilluns en el Jutjat Número 2 d'Osca.

Aquestes compareixences són prèvies a la celebració d'un judici per al que encara no hi ha data i que enfronta Aragó i Catalunya, on estan exposades.

L'alcalde de Villanueva de Sijena, Alfonso Salillas, ha manifestat que "no es pot dividir el bé, però és que a més l'any en el qual es van arrencar les peces es va incomplir la Llei de Patrimoni de llavors, el senyor que les arrenca no té cap jurisdicció a Aragó, i ja estava prohibit arrencar un fresc d'un Bé Immoble".

A més, el Govern d'Aragó ha recordat el seu compromís de licitar en 2016 les obres de restauració de la sala capitular del monestir per acollir les pintures.

Per la seva banda, la Conselleria de Cultura de la Generalitat ha remarcat que la cita d'aquest dilluns no ha estat una vista judicial sinó una compareixença de totes les parts perquè aquestes reafirmessin les seves posicions i proposar proves: "Per aquest motiu encara és prematur prendre qualsevol posició sobre aquesta qüestió".

L'abril passat, la magistrada del Jutjat de Primera Instància número 1 d'Osca va declarar nul·les les compravendes dels béns de Sijena realitzades per la Generalitat i el MNAC, i va considerar l'Ordre Santjoanista del Reial Monestir de Sijena com l'única propietària d'aquests contractes.

El maig, la Conselleria de Cultura va presentar un recurs d'apel·lació contra la sentència argumentant que aquesta no respecta les normes processals contingudes a la Llei d'Enjudiciament Civil vigent ni tampoc les competències de la Generalitat en matèria de protecció del patrimoni artístic, tal com ja reconeixia la sentència del Tribunal Constitucional (TC) del gener del 2012.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés