Actualitzat 12/11/2015 17:12

Antonio Banderas: "Em confesso orgullós de ser espanyol"

El actor, productor y director de cine Antonio Banderas
EUROPA PRESS

"Et sents rebutjat com un amic que et deixa perquè no ets suficient", afegeix

   BARCELONA, 12 Nov. (EUROPA PRESS)

L'actor, productor i director de cinema Antonio Banderas ha explicat aquest dijous que quan es va aprovar la Constitució hi havia un anhel de crear un espai de llibertat que es deia Espanya, i ha afegit: "Potser amb cert anacronisme en estar ara mateix a Catalunya, em confesso orgullós de ser espanyol, i annex a aquest sentiment viatja la capacitat crítica".

   En roda de premsa aquest dijous a Barcelona amb motiu de l'homenatge de l'Acadèmia del Cinema Català per rebre el Goya d'Honor 2015, preguntat per la situació política, ha explicat que quan va acabar la dictadura tenia 15 anys i va passar d'home a nen amb el pas de la dictadura a la democràcia: "Ara sembla que aquella gent que va votar la Constitució del 78 era més tonta que la gent que hi ha ara, pitjor no ho era".

   "No sóc un beneit que estima Espanya, sinó que m'agrada ser crític amb el meu país", ha avisat l'actor, que ha fet una crida als catalans independentistes perquè, ha dit, li agradaria que espanyols i catalans poguessin viure somiant junts.

   A més, Banderas ha volgut que els catalans sàpiguen que quan tenia 16 anys formava part d'un grup teatral en el qual tots miraven Catalunya, els Joglars, el Teatre Lliure: "Visitàvem Barcelona i ens semblava la ciutat mirall en la qual miràvem, i això els catalans ho han de saber", i ha afegit que aquesta admiració també s'ha produït amb altres sectors, com l'econòmic.

DOLOR PER SENTIR-SE REBUTJAT

   L'actor ha assegurat que és una qüestió, no política, sinó de sentiments, i ha criticat la visió 'shakespeariana' de ser o no ser, i s'ha posicionat a favor dels independentistes que volen ser catalans, i no aquells que ho fan per no ser espanyols: "Produeix cert dolor a tots aquells que hem admirat Catalunya, fa una miqueta de mal perquè et sents rebutjat com un amic que et deixa perquè no ets suficient".

   Preguntat també per la situació de la política espanyola i l'estat del bipartidisme, Banderas ha considerat que han sorgit nous partits arran de la crisi i, sobretot, dels casos de corrupció, i tot i que ha avisat que des del 1996 no fa opinions polítiques després de causar-li problemes, ha afirmat: "En aquesta ocasió el que sigui bo és que qualsevol dels dos que guanyi farà una palanca amb un tercer".

   Ha opinat sobre Podem, partit al qual ha acusat de baixar de Disneyland a la realitat amb nous fitxatges mentre s'adonen de la realitat del país: "Si no he de governar, et puc prometre el que vulguis, però quan veig les orelles al llop, compte".

   Banderas també ha parlat sobre una de les seves pròximes estrenes, 'Los 33' --sobre els miners atrapats a Xile--, que a més de valer-li el retrobament amb un consolidat Mario Casas, ha sembrat discòrdies entre els protagonistes: "Van entrar miners i van sortir estrelles de Hollywood", i ha confiat que el projecte sobre Picasso, que li està reportant enormes dificultats financeres, acabarà sortint endavant.

   Una altra de les seves inquietuds ara mateix és la moda, un món en el qual està bolcat de ple --s'està formant a Saint Martins-- i en què vol fer una immersió de quatre o cinc anys per aprendre i fer-ho bé, "després de 19 anys de treballar amb una firma de moda catalana i mantenir la relació de celebritat més llarga de la història", referint-se a Puig.

   L'actor serà la tarda d'aquest dijous a la Filmoteca de Catalunya per presentar la pel·lícula 'El camino de los ingleses' (2006), juntament amb la presidenta de l'Acadèmia, Isona Passola, i el vicepresident segon de l'Acadèmia del Cinema Espanyola, Edmon Roch.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés