Publicat 28/04/2014 15:27

La jornada incrementa un 5% les vendes amb 1,6 milions d'exemplars comprats

Brindis de Sant Jordi con el conseller F.Mascarell
EUROPA PRESS

Una facturació de 19,3 milions marca "cert punt d'inflexió"

BARCELONA, 28 abr. (EUROPA PRESS) -

La diada de Sant Jordi va registrar un increment de les vendes d'entorn d'un 5%, amb 1,6 milions d'exemplars comprats pels catalans i marcant "un cert punt d'inflexió", ha explicat el president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, en el Brindis de Sant Jordi convocat per la Conselleria de Cultura de la Generalitat per fer balanç de la festa i obrir el nou any literari.

"Sembla que hem arribat a un cert punt d'inflexió, i les vendes han començat a registrar un lleuger increment entorn d'un 5%", ha explicat Daura, que ha mostrat la seva alegria davant del desenvolupament de la jornada.

Si en la passada edició es van facturar 18,4 milions d'euros, aquest any s'ha obtingut un muntant de 19,3 milions, gràcies a aquest 5% de les vendes més, ha concretat Daura, que també ha apuntat que el 2013 es van vendre 1,4 milions de llibres respecte als 1,6 milions d'aquesta edició.

Amb això, ha mostrat la seva esperança que aquestes xifres reflecteixin "un canvi de tendència", i ha apuntat que en la jornada es van vendre un 54,69% d'exemplars en català, i un 45,31% en castellà, malgrat una oferta editorial més gran en castellà i a un predomini de l'hàbit lector en aquest idioma.

A més, Daura ha instat a no obsessionar-se amb els deu títols més venuts en aquesta jornada, ja que aquests signifiquen només el 7,26% de tots els llibres comprats durant el dia, i ha dit que la venda és "en realitat molt transversal".

"L'alegria de Sant Jordi no ens ha de fer pensar que ja ho tenim tot fet", ha acabat Daura, abans d'enumerar les millores que ha d'afrontar el sector, alguna cosa en el que li ha pres el relleu el president del Gremi d'Editors de Catalunya, Daniel Fernández, que ha posat de relleu que el teixit empresarial s'ha reconvertit.

"HEM DEIXAT DE CAURE"

A més, sobre la millora de vendes ha apuntat: "Diuen que per sortir del pou cal deixar de caure, potser els editors hem deixat de caure", i ha recordat que durant la diada de Sant Jordi ja ha tingut la sensació que s'estaven venent més llibres.

Mascarell ha explicat que aquesta trobada comença davant de la "incorrecció" d'acabar la jornada amb rànquings de llibres, de manera que la Conselleria de Cultura promourà d'ara endavant aquest brindis com punt final de la jornada.

Per al Sant Jordi del 2015 Mascarell ha esperat que millorin els índexs de lectura i ha demanat el seu desig en el brindis: "El somni que Catalunya es converteixi en un país més lector", de manera que s'acosti als paràmetres europeus, i que el 68% de catalans llegeixin un mínim d'un llibre a l'any --índex que actualment se situa al 65%--, per al que ha anunciat la reactivació d'actuacions com la taula del llibre amb els editors i llibreters.

ELS LÍDERS, CONFIRMATS

Així, queden com indiscutibles de la ficció catalana 'L'analfabeta que va salvar un país' (La Campana), de Jonas Jonasson; 'Desig de xocolata' (Proa), de Care Santos; 'L'altra' (La Magrana), de Marta Rojals; 'Eufòria' (Proa), de Xavier Bosch, i 'El primer heroi' (Ediciones B), de Martí Gironell.

En ficció castellana, lideren 'Las tres bodas de Manolita' (Tusquets), d'Almudena Grandes; 'La analfabeta que era un genio de los números' (Salamandra), de Jonasson; 'La verdad sobre el caso Harry Quebert (Alfaguara), de Joël Dicker; 'El juego de Ripper' (Plaça&Janés), d'Isabel Allende, i 'Dispara, yo ya estoy muerto' (Plaça&Janés), de Julia Navarro.

La no ficció catalana, com ja s'ha plantejat, ha estat polaritzada per 'Cuïna amb Joan Roca' (Planeta), de Joan Roca; 'Si Beethoven pogués escolatr-me' (Ara Llibres), de Ramon Gener; 'La frontera invisible' (Ara Llibres), de Kilian Jornet; 'Com ser un bon català' (Columna), de Quim Morales, i '9N 2014' (Ediciones B), de Jaume Barberà.

Han liderat en la no ficció castellana 'Jo fui a EGB' (Plaça&Janés), de Javier Ikaz i Jorge Díaz; 'El gran desmemoriado' (Planeta), de Pilar Urbano; 'Después de despedirme. Pepe Rubianes' (Alrevés), amb edició a càrrec de Josep Forment, i 'No estemos locos' (Planeta), del Gran Wyoming.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés