Publicat 04/02/2015 17:43

'American Sniper', vetada en un cinema de Bagdad per 'insultar els iraquians'

El francotirador (American Sniper)
WARNER BROS.

MADRID 4, (EUROPA PRESS)

Un cinema de Bagdad ha retirat la pel·lícula 'American Sniper (El francotirador)' de Clint Eastwood per "insultar" amb les seves imatges els ciutadans iraquians. Els espectadors han protestat contra les imprecisions que, segons ells, relata la cinta del director estatunidenc i, finalment, el ministeri de Cultura del país n'ha cancel·lat les projeccions.

Segons ha informat el 'Washington Post', la pel·lícula d'Eastwood, centrada en la figura de Chris Kyle --el franctirador més letal de la història de l'exèrcit estatunidenc que va estar destacat a l'Iraq--, no només està creant controvèrsia entre els ciutadans i polítics nord-americans, sinó que la polèmica, com era gairebé inevitable, també ha arribat al lloc en què es desenvolupa gran part de la trama, l'Iraq.

"Glorifica els estatunidencs i mostra els iraquians únicament com uns terroristes violents", ha dit el professor Ahmed Kamal en declaracions a 'The Guardian'. Kamal ha assegurat també que va descarregar-se la pel·lícula perquè es negava a pagar per veure un film en què es refereixen als seus compatriotes com a "salvatges".

Va ser en una sala de cinema d'un centre comercial de Mansour, districte de Bagdad, on el caos es va desfermar durant la projecció d''American Sniper (El francotirador)'. Tres homes de les primeres files es van aixecar dels seus seients per insultar la pantalla i cridar que tot era una mentida. "Estan degradant la nostra cultura", va dir un dels espectadors de la sessió. Els errors històrics també van encendre els ànims dels que hi eren presents.

"NO TOTS SOM TERRORISTES"

"La pel·lícula diu que tots els iraquians són terroristes mentre que, en realitat, hi ha molta gent que sempre ha volgut que els estatunidencs es quedin al nostre país per ajudar a reconstruir-lo", va comentar angoixat un espectador de 32 anys anomenat Sarmad Moazzem.

Després de tot aquest enrenou, el gerent del cinema, Fares Hilal, va assegurar al 'Washington Post' que va rebre una trucada d'un alt funcionari que retirés la pel·lícula de la cartellera o s'enfrontaria a una multa.

La superproducció nominada als Oscars a millor pel·lícula, relata la història del franctirador Chris Kyle i ja va ser fortament criticada per alguns pesos pesants del món del cinema com Michael Moore o Seth Rogen.

Tot i així, aquest drama sobre la guerra s'ha embutxacat en poques setmanes un total de 250 milions de dòlars a les taquilles dels Estats Units i el Canadà. Però també va ser molt criticada per figures destacades en el món del cinema per "fer" la vida i obra d'un franctirador conegut per causar 160 morts a l'Iraq, la xifra més alta de la història militar del país de les barres i estrelles.

ENVOLTADA DE POLÈMICA

Michelle Obama va ser l'última a sumar-se a la polèmica que va suscitar 'El francotirador'. El primer a posar el focus sobre la cinta va ser el cineasta Michael Moore ('Fahrenheit 9/11', 'Stupid White Men', 'Bowling for Columbine') que va sentenciar a Twitter que "els franctiradors no són herois".

A més va lamentar que Clint Eastwood confongués la guerra del Vietnam amb la de l'Iraq perquè a la cinta els soldats estatunidencs es refereixen als iraquians erròniament com a "salvatges".

Seth Rogen, protagonista i director de la controvertida 'The Interview', va recollir el testimoni i va afirmar que la pel·lícula li havia recordat una escena de 'Maleïts malparits' (Quentin Tarantino) en què es projecta una pel·lícula de propaganda nazi.

Pocs dies després va entrar en competició la sempre incendiària Sarah Palin. L'exgovernadora d'Alaska els va respondre exalçant la pel·lícula i els militars estatunidencs. "Esquerrans de Hollywood: Mentre acaricieu trofeus de plàstic brillant que us intercanvieu els uns amb els altres escopiu a les tombes dels combatents per la llibertat que us permeten fer el que feu, només vull recordar-vos que la resta d'Amèrica sap que no serviríeu ni per netejar-li les botes de combat a Chris Kyle", va escriure Palin al seu mur de Facebook.

Per la seva banda, Eastwood ha al·legat que les seves pel·lícules són "la declaració més forta contra la guerra" perquè exhibeixen les conseqüències que té per a un soldat i la seva família i el trastorn posttraumàtic que comporta. Una opinió que Michelle Obama sembla compartir.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés