Actualitzat 20/10/2015 17:15

Alicia Giménez-Bartlett: "A Espanya hem dignificat la novel·la negra"

Alicia Giménez-Bartlett, premio José Luis Sampedro Getafe Negro
Foto: EUROPA PRESS

L'escriptora recull el premi José Luis Sampedro al festival Getafe Negro

   MADRID, 20 (EUROPA PRESS)

L'escriptora Alicia Giménez-Bartlett ha ressaltat aquest dimarts la "dignificació" que segons la seva opinió ha experimentat la novel·la negra a Espanya els últims anys, gènere al qual finalment "se li ha donat el lloc que ocupa".

   L'escriptora, que fa poc ha rebut el premi Planeta 2015, ha destacat en una entrevista a Europa Press "el bon moment" que travessa la novel·la negra a Espanya, cosa que no era així quan Giménez-Bartlett va abordar aquest gènere amb l'emblemàtic personatge de la inspectora Petra Delicado.

   "És obvi que és un bon moment per a la novel·la negra a Espanya, de cop hi ha més lectors, però per a mi és una normalització. M'he mogut molt per Europa i quan arribava aquí i veia la quantitat de lectors que tenia, com era considerat el gènere, pensava que a Espanya no és així. Fins que ha passat el que ha de passar", ha afirmat.

   L'autora de 'La isla de Alice' ha acudit a la cerimònia de lliurament del premi Jose Luis Sampedro en el marc del Festival Getafe Negro, que se li ha concedit pel "valor literari de la seva obra i la seva constant preocupació social i humanista".

   Preguntada per aquesta successió de guardons rebuts, ha fet broma i ha assegurat que se sent "lleugerament picada". "Això qualsevol dia s'acaba i em despertaré als matins amb el mono de premis: 'No m'han donat cap premi avui, això és intolerable, quina depressió'", ha ironitzat.

"UNA MICA SOBREPASSADA"

   Més enllà de bromes, reconeix que "ha estat una coincidència", tot i que no en el punt de la seva trajectòria professional. "Ja porto molts anys i que coincideixin premis a la trajectòria és normal, ho visc encantada, tot i que també una mica sobrepassada", ha asseverat.

   Alhora, no creu que aquest reconeixement arribi tard, ja que la vida d'un escriptor ha de ser "llarga per anar acumulant experiències i explicar-les". "Qui té potser un èxit per un llibre en concret o alguna cosa molt potent al principi de la seva carrera potser es vegi carregat d'una responsabilitat o por que li impedeixi anar evolucionant".

UNA PIONERA A ESPANYA

   Per aquesta raó, considera que cada cosa li "ha arribat al seu temps" i que ha viscut la seva "pròpia vida, la qual cosa és necessària per escriure". Sobre si espera més premis, ha afirmat que "ja està bé". "Em queda el premi dels meus amics, amb qui prendrem unes cerveses i riurem una bona estona", ha afegit.

   Pel que fa al seu personatge Petra Delicado, una inspectora gens habitual a les novel·les dels anys 90, l'escriptora sí que es veu com una pionera a Espanya i fins i tot a Europa. "Les protagonistes literàries de moltes escriptores a Europa eren ajudants del fiscal o periodistes que es ficaven en embolics, però com que ser policia comporta una certa duresa, semblava que les dones ens resistíem i jo m'hi vaig atrevir. La realitat m'ha donat la raó", ha afirmat.

   Durant l'entrega del premi, Giménez-Bartlett ha assegurat que suposa "un honor" sobretot pel nom que porta el guardó, el de l'escriptor José Luis Sampedro. "És una meravella recollir aquest premi que representa tots els valors que emanen d'una persona com José Luis, estic emocionada", ha indicat.

   L'escriptora ha recordat com va conèixer a Sampedro, el qual va demanar a l'agent literària de tots dos, Carmen Balcells, que li presentés. "Carmen em va dir que hi havia un escriptor que volia conèixer-me i quan vaig arribar a un despatx, on hi havia José Luis amb la seva dona, vaig fer un salt atlètic, perquè es movia com Obama, i em va dir que si escrivís en anglès seria la reina del món", ha assenyalat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés