Publicat 12/05/2014 17:09

Alejandro Sanz: "Potser no és tan fàcil repatriar el talent. Val més que apostem perquè es quedin"

Alejandro Sanz
EUROPA PRESS/OMAR CRUZ

MADRID, 12 maig (EUROPA PRESS) -

El cantant espanyol Alejandro Sanz ha advertit que potser no és tan fàcil "repatriar el talent" dels joves espanyols que se'n van a treballar a l'estranger perquè no troben feina al seu país i ha demanat un pacte per protegir la cultura i l'educació a Espanya.

"Potser no és tan fàcil repatriar el talent, la gent se'n va i fa les seves vides fora, val més que apostem perquè es quedin aquí", ha subratllat Sanz durant la seva intervenció en una taula rodona al Georgetown Global Fòrum que se celebra aquest dilluns al Westing Palace de Madrid.

En aquest sentit, ha admès que hi ha "gent amb molt de talent" i "molts de professionals molt capacitats" treballant fora d'Espanya, però ha precisat que el problema apareix "quan la gent se'n va perquè no té elecció de desenvolupar la seva feina" a Espanya. "Si no donem suport aquí a la investigació i el desenvolupament, es convertirà en quelcom que pagarem en el futur", ha afegit.

Atenent la cultura i la crisi, el cantant ha indicat que el seu sector, el de la música, "no és el més idoni per parlar de recuperació", ja que "la crisi ja copejava la cultura des d'abans que hi hagués crisi econòmica", i ha lamentat que "probablement no es recuperarà mai".

Concretament, ha explicat que l'únic barem pel qual es poden guiar en la música són els concerts i "també han patit un retrocés gran" per la qual cosa, tot i que ha trobat l'ànim general de la gent "una mica més amunt", no pot celebrar gaire cosa.

Davant d'aquesta situació, ha exigit un pacte per protegir no només la cultura sinó també l'educació "dels desvaris polítics" dependents de l'arribada al poder d'un o un altre Govern de manera que "no puguin canviar-se lleis a cop de decret".

Per Sanz, no n'hi ha prou amb dir que la marca Espanya és meravellosa i que el país "està de moda", ja que, si se segueix així, segons ha precisat, la fuga de talents serà "el pa de cada dia". A més, ha remarcat que estar de moda és deixar una memòria en noms com els de Machado, Picasso, Cervantes o Paco de Lucía, persones per les quals el cantant diu sentir-se "orgullós" del seu país perquè "en la història d'Espanya pesen més les paraules i les pinzellades que la sang".

"Si no hi posem remei, la marca Espanya, pel que fa a cultura, morirà, i quan això passi, deixaran de mirar-nos molts de països amb la proximitat que ho fan ara. És fonamental fer comprendre que donar suport a la nostra cultura és apostar pel nostre futur i, per a això, hem de desvincular la cultura i l'educació de la política", ha insistit.

Segons ell, és molt important que passin coses espanyoles fora d'Espanya, com concerts o representacions artístiques, ja que així, "els titulars de l'endemà parlaran d'Espanya" mentre que, si no succeeix res que tingui a veure amb aquest país a l'estranger, serà "un dia perdut d'acostar-se als altres".

A més, Sanz ha advertit que Espanya "no pot seguir donant l'esquena a 500 milions d'hispanoparlants i que és "una deixalla i malbaratament no tenir en compte la cultura a l'hora de generar riquesa". "La cultura ens acosta a la nostra identitat, incentiva l'esforç i l'afany de superació, ens fa més humans, les grans revolucions de la història s'han fet acompanyades de grans apostes culturals", ha remarcat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés