Publicat 20/03/2015 17:02

Alberto Manguel: "La curiositat és el motor de l'evolució humana"

El escritor Alberto Manguel
EUROPA PRESS

L'escriptor elogia les preguntes a la seva obra 'Una historia natural de la curiosidad'

BARCELONA, 20 març (EUROPA PRESS) -

L'escriptor argentí-canadenc Alberto Manguel defensa en el seu llibre 'Una historia natural de la curiosidad' (Alianza editorial) que "la curiositat és el motor de l'evolució humana, un impuls que ens encoratja i que porta a la supervivència", segons ha afirmat aquest divendres en roda de premsa en el marc de la cita literària Kosmopolis que se celebra a Barcelona.

El llibre indaga en la curiositat, com l'estímul que impulsa a l'ésser humà cap al coneixement, però també cap a la temptació per entrar en allò prohibit i ocult, en un passeig per diferents pensadors, escriptors i artistes, en un diàleg en el qual també tenen veu els últims descobriments científics.

Manguel ha trigat set anys en escriure els 17 capítols que conformen el llibre --els noms dels quals són preguntes--, tot i que podria considerar-se que inclou les seves reflexions des de l'adolescència, ja que escriu basant-se en la seva experiència com a lector, ha observat.

L'autor ha elogiat el fet de preguntar, un acte que impulsa la curiositat, com quelcom que "dirigeix la imaginació a infinites obertures, portes i finestres, que porten a territoris desconeguts i, sovint, condueixen a noves preguntes", un recorregut que ha conduït a l'ésser humà cap a la supervivència, ha apuntat.

"Els únics que s'acontenten amb les respostes són els morts", ha sentenciat, i ha esmentat que, per contra, els vius no es conformen sinó que volen preguntar més, amb excepció dels catequistes i els publicistes, entre d'altres, que volen anul·lar la curiositat i pretenen que acceptem les respostes.

Manguel ha definit aquest conformisme com un dels problemes més greus de la societat, ja que "s'educa els nens per no preguntar".

L'argentí-canadenc ha relatat una anècdota familiar sobre la seva néta de quatre anys, a la qual va preguntar per què no deixava de preguntar 'per què' repetidament, sense importar la resposta: "La petita va contestar: 'Perquè així conversem', i és la resposta més intel·ligent que he obtingut a aquesta qüestió".

L'escriptor ha citat la frase "Fallar, provar, fallar millor", del dramaturg Samuel Beckett, per assenyalar que en el fet de fallar està implícita la noció de seguir preguntant, per poder fallar millor, reflexió que ha valorat com una bona definició de la vida.

Mentre que sí que existeixen preguntes estèrils i preguntes que il·luminen, en paraules de Manguel no existeix una curiositat bona i una curiositat dolenta, un concepte que ha apuntat que prové de l'Edat Mitjana i que és relatiu, ja que depèn de qui emet el judici.

QUÈ DIRIA DANTE?

Manguel ha fet referència al poeta italià Dante Alighieri, que utilitza com a guia en el seu llibre, i ha afirmat que "Dante sap que les persones no vivim aïllades de la humanitat, allò que pensem està encomanat dels del nostre voltant".

En aquest sentit, ha observat que "sobre les coses espantoses que està fent l'Estat Islàmic, Dante diria que són persones en una situació i unes circumstàncies determinades, i que tots som capaços d'això".

Sobre la 'Divina comèdia', Manguel ha afirmat que per a ell és "un dels grans miracles de la civilització", tenint en compte la qualitat i tot allò que reuneix, i les circumstàncies d'exiliat en les quals la va escriure.

L'escriptor, amb una notable reputació internacional, ha treballat en gairebé totes les facetes del món de les lletres, com l'assaig, la novel·la, la crítica literària, l'antologia, la traducció i l'edició.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés