Actualitzat 12/07/2016 18:45 CET

Albert Boadella, Premi La Barraca a les Arts Escèniques per la UIMP

Albert Boadella
EUROPA PRESS

SANTANDER, 12 jul. (EUROPA PRESS) -

El director de teatre Albert Boadella ha estat distingit per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) amb el IX Premi La Barraca a les Arts Escèniques per la seva contribució a la difusió del coneixement.

Segons informa la UIMP en un comunicat, Boadella s'ha convertit en "una de les figures clau del teatre espanyol" per les seves "obres carregades d'ironia i acidesa", per la qual cosa ha decidit concedir-li aquest guardó --que se li lliurarà el pròxim dia 18 de juliol a Santander amb la 'Laudatio' a càrrec del periodista Luis del Val--, en reconeixement a la seva trajectòria com a actor, director i dramaturg.

Boadella va fundar el 1962 la companyia 'Els joglars' al costat d'Antoni Font i Carlota Soldevilla, un projecte en què desenvoluparia gairebé tota la seva trajectòria professional i amb la qual va crear-ne una trentena més.

Les representacions de la companyia van evolucionar des d'un teatre basat en el mim fins a uns muntatges en què l'aspecte visual primava per sobre de qualsevol altre component.

Alguna de les seves obres, recorda la UIMP, "han causat polèmiques que han suposat processos judicials, debats polítics i, fins i tot, atemptats a la companyia".

El 1977, afegeix la universitat en el comunicat, va ser acusat d'injúries a l'Exèrcit i empresonat per les representacions de 'La torna' i després, després de fugar-se de la presó, es va exiliar a França.

Les seves obres han estat representades en la majoria dels països europeus, els Estats Units i Iberoamèrica.

"El seu estil personal, marcat per obres satíriques en què fusiona la tragèdia amb el drama, ha aconseguit un altíssim reconeixement per part del públic, així com una implantació social de les seves obres a Espanya gràcies a una barreja d'investigació i popularitat.

Això ha permès a la companyia créixer amb la independència de mitjans i, per conseqüència, desenvolupar un teatre al marge de les institucions política", assenyala la UIMP.

Premiat, entre d'altres distintius i guardons, amb 'Els joglars' amb la Medalla de Oro al Mèrit en les Belles Arts (1999), el Premi de Cultura de la Comunitat de Madrid en la modalitat de teatre i el Premi Mayte de Teatre (2006), Boadella és autor de diversos llibres de memòries i assajos.

Alhora, la seva obra teatral, publicada a diverses editorials, està reunida en dos volums publicats per l'Institut d'Edicions. A més, finalitza la UIMP, ha estat professor de l'Institut de Teatre de Barcelona entre el 1969 i el 2007 i ha estat director artístic dels Teatros del Canal de Madrid des del gener del 2009 fins al mes de juny d'aquest any.

A les edicions anteriors del Premi La Barraca a les Arts Escèniques, els premiats han estat Diego el Cigala (2008), Roberto Scandiuzzi (2009), Mario Gas (2010), Aída Gómez (2011), Jordi Savall (2012), Juan Mayorga (2013), Juan Carlos Pérez de la Fuente (2014) i Rafael Álvarez 'El Brujo' (2015).

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés