Actualitzat 09/12/2014 13:32

El 83% dels escriptors catalans compaginen la seva activitat amb una altra professió

Libros
Foto: EUROPA PRESS

La proporció d'obra escrita en català "cau en picat" en proporció amb la castellana

BARCELONA, 9. (EUROPA PRESS)

El 83% dels escriptors compagina la seva activitat amb una altra professió remunerada, i només el 15% es dedica a escriure de manera exclusiva, segons un estudi de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), que ha valorat els efectes de la crisi econòmica en el col·lectiu d'escriptors.

   L'anàlisi, feta amb una mostra de 239 escriptors i traductors de Catalunya, el País Valencià i els Illes Balears entre febrer i abril del 2014, contrasta amb dades obtingudes a l'anterior anàlisi del 2006-2007.

   Un 4% dels enquestats ha afirmat estar en atur --un 1% més que el 2007-- però un 35% està jubilat, percentatge que augmenta respecte el 19% de l'anterior estudi i que redueix el numero de professionals que treballen a un 59% --mentre que el 4% estudia i el 5% està de baixa, excedència o mai ha cotitzat--.

   L'AELC ha afirmat que les feines paraliteràries s'han reduït molt, a causa de l'augment de la jubilació en el sector i el descens de les col·laboracions en premsa escrita, i ha aportat que el 34% es dedica a l'ensenyament --un 15% són professors de secundària o batxillerat, el 14% d'educació superior i un 5% mestres--.

NOVEL·LA CATALANA

   La novel·la és l'únic gènere en el qual ha augmentat l'ús de la llengua catalana respecte al quart lloc que ocupava el 2001, per sota de la prosa de no ficció, que ha baixat, i la narració curta i la poesia, que es mantenen.

   En analitzar la proporció d'obra en català respecte a l'escrita en castellà, l'estudi conclou que "cau en picat" en la majoria dels gèneres, especialment en la narració curta i els articles de premsa --casos que havien augmentat el 2007 respecte al 2001--.

   Les raons per les quals els escriptors utilitzen una llengua o una altra varien en funció del territori: a les les Balears la majoria apel·la a necessitats d'expressió, mentre que a Catalunya ho atribueixen a la naturalesa de l'encàrrec i la majoria del País Valencià afirma que l'elecció parteix que saben utilitzar totes dues.

INICIS I SATISFACCIÓ

   L'estudi ha analitzat també els inicis dels professionals i el seu grau de satisfacció: apunta que el 65% van partir amb una formació autodidacta i conclou que, mentre que el 23% entén l'escriptura com "l'expressió d'idees i sentiments" --un lleu ascens respecte al 2007--, la proporció de professionals que la considera "una font de satisfacció" ha baixat, augmentant els que la consideren "una feina".

   El percentatge més alt d'escriptors que afirmen tenir control sobre la seva obra és el de Literatura Infantil, gènere que compta també amb el grau de satisfacció més alt, al costat dels autors de Teatre.

   Un 40% dels socis de l'AELC es dediquen també a la traducció, la majoria dels quals ho fa com a dedicació esporàdica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés