Actualitzat 08/10/2015 14:22

70 "obres mestres" transiten de l'Impressionisme a les avantguardes en la Fundació Mapfre Barcelona

L'exposició alberga obres de Van Gogh, Matisse, Cézanne, Seurat i Picasso

   BARCELONA, 8 Oct. (EUROPA PRESS) -

   Més de 70 "obres mestres" repassen a la Casa Garriga Nogués el trànsit artístic de l'Impressionisme a les avantguardes entre els artistes del segle XIX, en l'exposició 'De Van Gogh a Matisse. Col·leccions dels museus d'Orsai i de l'Orangerie', amb la qual la Fundació Mapfre desembarca a la capital catalana, i que podrà veure's gratuïtament des d'aquest dissabte fins al 10 de gener.

   En roda de premsa aquest dijous, el director de l'àrea de cultura de la fundació, Pablo Jiménez, ha destacat que tota l'exhibició gira al voltant del color, i la seva relació amb Barcelona, i ha dit que "no deixen de ser els quadres que van veure Ramon Casas i Santiago Rusiñol quan van anar a París", de manera que tenen cert eco amb la ciutat.

   L'exposició, organitzada i feta amb la col·laboració científica i els préstecs "de manera excepcional" dels museus d'Orsai i l'Orangerie i concebuda només per a Barcelona, conté obres de Vincent van Gogh, Henri de Toulousse-Lautrec, Paul Cézanne, Georges Pierre Seurat, Paul Signac, Henri Matisse, Pablo Picasso, Paul Gauguin i Claude Monet.

   La mostra recorre des dels primers impulsos del color de la mà de Seurat fins al neoimpressionisme en els anys vint del segle XX, i segons la comissària científica de l'exposició, Isabelle Cahn, entre elles hi ha "obres mestres que rarament surten de l'Orsai".

EL COLOR, UNA "REVOLUCIÓ"

   Sobre la concepció de la mostra, Cahn --que ha treballat de la mà del president dels museus d'Orsai i de l'Orangerie, Guy Cogeval, en aquesta exposició--, pivota en la importància del color i en la seva introducció com element de "revolució".

   "Allò més important és sentir fins a quin punt el color forma part de la nostra humanitat i del nostre plaer quan mirem les pintures", ha explicat la comissaria científica, desitjosa que tots els espectadors arribin a veure aquest fil expositiu.

   Ha remarcat que en el missatge de l'exposició també es troben tots aquells artistes espanyols que van anar a París a veure aquestes pintures, un vincle molt fort per a l'exposició, que va donar lloc a rics intercanvis, i que va donar lloc a un "meravellós matrimoni" artístic entre ells.

   Articulada en quatre seccions, l'exposició és un missatge per viure millor i "entendre l'època en la qual vivim per convulsa que sigui", ha destacat Jiménez, que també ha subratllat la importància arquitectònica de la sala per encaixar a la perfecció les obres, ja que molts artistes van concebre les seves obres pensant en aquest tipus d'edifici, ha dit.

DESEMBARCAMENT A BARCELONA

   Aquesta exposició representa el desembarcament oficial de la fundació a Barcelona, que tindrà a la Casa Garriga Nogués una seu permanent d'exposicions dedicades a la fotografia i a la pintura d'aquesta època: "És una enorme satisfacció poder tenir sala permanent".

   "La nostra idea és poder presentar una gran exposició de pintura a l'any", ha dit Jiménez, conscient que això depèn de la generositat dels museus i préstecs privats, i ha dit que es compaginaran produccions només pensades per a la capital catalana i altres compartides amb Madrid.

   Tot i això, ha assegurat que la seva voluntat és aprendre de la ciutat i anar calibrant l'interès cultural dels seus ciutadans: "Volem veure com podem ser més útils per a la vida cultural d'una ciutat que ja és rica per si mateixa".

   La pròxima exposició serà una retrospectiva del fotògraf japonès Hiroshi Sugimoto, i més endavant del fotògraf nord-americà Bruce Davidson, en els produccions pròpies de la fundació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés