Actualitzat 03/12/2014 15:43

35 companyies catalanes de circ opten als V premis Zirkòlika

La carpa del Circ Raluy en 'La Nit del Circ', donde se entregarán los premios
Foto: ZIRKÒLIKA

Es crea el Gran Premi BBVA al millor espectacle

 BARCELONA, 3. (EUROPA PRESS)

35 companyies optaran a la cinquena edició dels premis Zirkòlika, organitzats per la revista Zirkòlika, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el BBVA, que anunciaran els guanyadors el 16 de desembre durant la gala 'La Nit de Circ', a la carpa del Circ Raluy de Barcelona.

   Com a novetat, han creat el Gran Premi BBVA al millor espectacle, un guardó valorat en 14.000 euros, que permetrà a l'obra guanyadora visitar quatre ciutats catalanes sense assumir el risc de taquilla i incloent una "màxima promoció", ha explicat la directora de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Belén Latorre.

   Aquesta oportunitat converteix el premi en "el més important" segons el director de la revista Zirkòlika, Vicent Llorca, ja que dóna suport a una companyia en un moment difícil per al circ català, per la falta d'espais d'exhibició i la por dels programadors i les sales de no saber si un espectacle funcionarà.

   Per aquest motiu, l'entrega de premis estarà acompanyada d'un espectacle a la carpa del Circ Raluy --una gran producció que mostrarà el circ més tradicional i el més contemporani--.

   Professionals del sector, programadors i públic general podran assistir a l'espectacle, on citaran els premiats de l'any anterior en una celebració que tindrà els animals com a fil conductor.

UNA AJUDA A LA PROFESSIONALITZACIÓ

   És la primera edició que els premis Zirkòlika obren convocatòria pública --tot i que es reserven la possibilitat que el jurat, integrat per 7 professionals del sector, afegeixi altres espectacles-- i han anunciat que el 10 de desembre es farà pública la llista de nominats, que inclou noms com Pepa Plana, Animal Religion, Hotel Iocandi i Circ Pistolet, han avançat.

   Els 10 guardons, que han descrit com a "premis pràctics", perquè ajuden a la professionalització dels artistes, oferint-los diferents tipus de suport d'imatge, comunicació i espais per a la creació i contractació, han doblat el seu valor respecte a l'any passat i va arribar als 34.000 euros.

   Una altra novetat és la creació de la categoria al millor espectacle de pallassos, un reconeixement a un gènere que els últims anys ha viscut una eclosió.

   És significatiu que una quarta part de les candidatures siguin obres de 'clown', cosa que "fa intuir que els últims anys han sortit més pallassos", ha valorat el periodista i membre del jurat Marcel Barrera, que ha nomenat Tortell Poltrona, Merche Ochoa i Joan Montanyès 'Monti' com a artistes del gènere recentment premiats --aquest últim amb la primera Creu de Sant Jordi concedida a títol pòstum--.

   A Catalunya, es dediquen al circ 600 professionals, 100 formadors i 90 companyies, que fan front a dificultats com la falta d'espais d'exhibició, retallades del pressupost públic.

   La nova prohibició de treballar amb animals que té un projecte de llei al Parlament és "un problema artificial", segons ha opinat Barrera, que considera discriminatòria envers els professionals del circ una futura prohibició dels animals, i ha dit que el sector no rebutjaria una regulació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés