Publicado 14/05/2024 19:19

La Visura Ciutadana d'Andorra demana aplicar un preu de referència per als lloguers

Reunió de la Visura Ciutadana d'Andorra
GOVERN D'ANDORRA

L'òrgan de consulta de l'executiu andorrà, que aporta la visió ciutadana, fa públic 15 recomanacions

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 14 maig (EUROPA PRESS) -

La Visura Ciutadana d'Andorra, un òrgan de consulta del Govern andorrà que aporta la visió ciutadana, considera que l'executiu hauria d'aplicar un índex de preus de referència que permeti regular el cost global dels lloguers tenint en compte la situació geogràfica, els metres quadrats, l'any de construcció i l'eficiència energètica.

Aquesta és una de les 15 recomanacions que inclou l'informe sobre habitatge que ha fet públic aquest dimarts l'organisme de participació independent que "pretén representar la voluntat de la ciutadania" en les institucions.

El document intenta analitzar la situació de l'habitatge al país a través del punt de vista d'actors com el Raonador del Ciutadà (Defensor del Poble), l'Institut Nacional de l'Habitatge (INH), el Govern del Principat o la Coordinadora per un habitatge digne.

En l'informe es reconeix que és "molt difícil" resoldre la problemàtica de l'habitatge a curt termini, i inclouen fins a 15 propostes que pensen que podrien ajudar a trobar una solució.

MESURES

La Visura proposa limitar el nombre d'immobles que poden adquirir els inversors estrangers, volen que tots aquests inversors declarin totes les seves inversions al país per evitar "situacions de bloqueig" i endurir els requisits de residència al Principat.

També demanen "frenar" el creixement urbanístic limitant els edificis de nova construcció i adverteixen que el finançament dels pisos socials no pot ser suportada al 100% per les finances públiques.

Així, reclamen que cada nova construcció hauria de respectar els objectius de pisos socials definits pel Govern andorrà o l'INH i incloure, per exemple, pisos socials a cada edifici nou o participant en projectes de construcció de pisos socials.

Igualment, demanen més recursos per a l'INH perquè pugui dur a terme inspeccions sobre el compliment de la legislació sobre habitatge a més d'obrir un espai ciutadà de denúncia sobre pisos buits.

A més, proposa mesures per regular les pujades dels lloguers de locals, despatxos comercials i places de pàrquing, i estudiar la possibilitat d'establir pròrrogues limitades en el temps.

De la mateixa manera incideixen a "canviar el model econòmic" per orientar el país cap a un nivell de remuneració superior amb empleats qualificats i regularitzar els pisos turístics obligant a que, per cada pis turístic nou, es posi al mercat un pis de lloguer residencial.

També obren la porta a poder fer una consulta popular sobre el model de país que es vol i establir les mesures necessàries per evitar "la romantització de la pobresa actual".

Contadorwww.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés