Publicado 05/12/2023 22:11

La transhumncia d'Andorra és declarada patrimoni immaterial per la Unesco

Acte en el qual s'ha conegut el reconeixement de la transhumncia d'Andorra com a patrimoni immaterial per la Unesco
EUROPA PRESS

La ministra destaca que es reconeix una prctica "ancestral"

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 5 des. (EUROPA PRESS) -

La transhumncia d'Andorra ha estat inclosa aquest dimarts en la llista representativa del patrimoni immaterial de la Unesco.

La decisió s'ha donat a conixer en el 18 Comit intergovernamental del Patrimoni cultural immaterial de la Unesco celebrat a la República de Botswana, ha informat el Govern en un comunicat.

D'aquesta forma, el Principat s'inscriu en la 'Transhumncia, moviment estacional dels ramats', a proposta d'una candidatura transnacional de la qual Andorra forma part.

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mnica Bonell, ha valorat la inscripció com un reconeixement a una de les prctiques ramaderes "més ancestrals", que no solament forma part del patrimoni natural, sinó també del patrimoni cultural andorr.

Una prctica que també contribueix a la "sostenibilitat i preservació del paisatge" i la biodiversitat d'Andorra, afegeix la nota de premsa.

Per la seva banda, el ministre de Medi ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, ha destacat que aquest nou reconeixement de la Unesco arriba poques setmanes després que la FAO hagi reconegut el sistema agro-pastoral d'Andorra com a "Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM)".

Casal considera que amb la doble identificació es dona un distintiu "internacional" a la singularitat del sistema de producció ramadera del país i també sobre els beneficis compartits que aquestes activitats generen per al conjunt de la població.

ARGUMENTS

Entre els arguments per a la inscripció, el comit avaluador ha destacat el paper dels ramaders en la "documentació, la transmissió i la promoció" de la transhumncia, així com l'impacte econmic i social als pasos on es practica, més enll de la mateixa activitat ramadera.

A més, també han remarcat que la transhumncia és beneficiosa per als ecosistemes, ja que contribueix a preservar les races locals i millorar la fertilitat del terreny.

La inscripció inicial del 2019 incloa solament ustria, Itlia i Grcia, per ara s'ha ampliat a set pasos més: Andorra, Albnia, Crocia, Espanya, Frana, Luxemburg i Romania.

Des del Govern recorden que és la tercera inscripció del Principat en la llista de patrimoni immaterial de la Unesco.

Fins ara, Andorra ha aconseguit la inscripció de les festes del foc del solstici d'estiu als Pirineus (2015), al costat d'Espanya i Frana, i de les festes de l'os dels Pirineus (2022), al costat de Frana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés