Publicado 08/03/2023 04:04

Sis sindicats convoquen una vaga general a Catalunya el Dia de la Dona

Archivo - Un grup de persones en una manifestació pel 8M
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

CCOO i la UGT de Catalunya no s'adhereixen a la convocatòria

BARCELONA, 8 març (EUROPA PRESS) -

Els sindicats Intersindical-CGC, Confederació General del Treball de Catalunya (CGT), Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Coordinadora Obrera Sindical (COS), Ustec-Stes i la Plataforma d'Interines Docents de Catalunya (Pindo) han convocat una vaga general a Catalunya amb motiu del Dia Internacional de la Dona aquest 8 de març, per donar cobertura legal a la vaga feminista.

Aquests sindicats van presentar el seu respectiu preavís de vaga general davant la Conselleria d'Empresa i Treball de la Generalitat entre el 5 i el 24 de febrer.

En un comunicat, Intersindical-CGC ha assegurat que l'objectiu de la vaga general --que s'emmarca en la convocatòria de vaga de cures, consum i estudiantil impulsada per la xarxa feminista-- és "denunciar les violències, desigualtats i discriminacions que pateixen les dones en l'entorn sociolaboral".

La IAC ha assenyalat que va presentar el preavís de vaga juntament amb l'organització sindical Sindihogar Sindillar perquè lluiten amb ells "per la derogació de la llei d'estrangeria i pel reconeixement de tots els drets laborals per als treballadors de la llar", segons informa en un comunicat.

Algunes de les seves reivindicacions per convocar la vaga són la derogació de les reformes laborals vigents, l'eliminació de la bretxa de les pensions i denunciar "la dificultat d'accés de les dones al món laboral i les seves pitjors condicions laborals".

VAGUES

La vaga convocada pels diferents sindicats és de 24 hores el 8 de març i afecta "totes les treballadores i treballadors amb centres de treball a Catalunya", segons l'ordre de serveis mínims publicada pel Govern.

En el cas dels sindicats del sector de l'ensenyament, les seves convocatòries afecten "tot el personal docent funcionari i interí".

Fonts de la CGT han explicat a Europa Press que a més de convocar la vaga general a Catalunya, la convoquen a València, Andorra i en el sector del telemàrqueting a tot Espanya.

CCOO I LA UGT

Els sindicats majoritaris CCOO de Catalunya i la UGT de Catalunya han seguit la tendència dels darrers anys i no han convocat una vaga per al 8 de març, com sí que van fer amb una aturada de dues hores per torn el 2018 i una vaga general el 2019.

Fonts de CCOO a Catalunya han destacat que, malgrat no convocar vaga, estan centrats a "crear plans d'igualtat, que són molt importants per arribar a la igualtat entre homes i dones" dins les empreses, i han recordat que convoquen actes i llegiran el seu manifest amb motiu del 8M.

Per la seva banda, fonts de la UGT han afirmat que el sindicat assistirà a la manifestació prevista a Barcelona de la plataforma Novembre Feminista i que llegiran un manifest, a més de celebrar un acte a les portes de la seva seu.

La Unió Sindical Obrera de Catalunya (Usoc), per la seva banda, tampoc no ha convocat vaga i celebrarà una jornada entre les 10.00 i les 13.00 hores que posarà "l'accent principalment en la conciliació laboral i familiar", informa en un comunicat.

SERVEIS MÍNIMS

El Govern ha dictaminat uns serveis mínims del 85% en el cas de l'atenció telefònica d'urgències i emergències, a més del transport públic.

Els mitjans de comunicació públics hauran de produir i emetre el 50% dels seus continguts informatius habituals, i també la "informació necessària en cas que es produeixi una emergència per a la població".

A les escoles, instituts i escoles bressol hi haurà d'haver una persona de l'equip directiu i hi haurà de ser present un docent per cada dues classes a infantil i primària; un docent per cada tres classes a secundària, i el 50% de la plantilla als centres d'educació especial, a les escoles bressol i a l'horari de menjador i activitats complementàries.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés