Publicado 14/03/2024 23:22

El síndic general d'Andorra demana "consens" i mirar al futur en el debat sobre Europa

El síndic, Carles Ensenyat, durant el seu discurs
CONSELL GENERAL D'ANDORRA - SERGI PÉREZ

El Principat celebra el 31 aniversari de la Constitució

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 14 març (EUROPA PRESS) -

El síndic general d'Andorra (president del Parlament), Carles Ensenyat, ha demanat aquest dijous "consens" i mirar cap al futur per afrontar el debat sobre l'acord d'associació amb la Unió Europea, durant el seu discurs pel dia de la Constitució del Principat.

El síndic considera que l'acord negociat s'emmarca en la tradició de l'Andorra constitucional perquè "consolida i en molts casos reforça" els factors en què es fonamenta el progrés econòmic i social.

Ha destacat que també permet que el país pugui desenvolupar-se en un àmbit que fins ara "no estava al seu abast".

Per a ell, 2024 estarà marcat pels debats sobre l'acord d'associació, i serà necessari un "exercici de generositat" sense precedents en el període històric posterior a la Constitució de 1993.

A LA SOCIETAT I ELS POLÍTICS

Ensenyat ha fet una doble crida: d'una banda a la societat civil, però també a la classe política.

A la ciutadania li ha recordat que l'interès general és "una mica més" que la simple summa d'interessos particulars, perquè l'agregació d'interessos individuals és una operació que sempre suma zero, ha dit literalment.

Quant a la classe política, li ha demanat que no utilitzi el debat sobre Europa per "desgastar al partit contrari" i fer créixer les seves pròpies bases.

Així, ha deixat clar que el país es troba davant d'una ocasió per "forjar consensos" i demostrar alçada política i sentit d'Estat.

De la mateixa manera, ha recordat que fa 31 anys la Constitució que es va redactar també generava dubtes, i en canvi, ara, "semblaria impensable" que el poble andorrà pogués rebutjar-la.

Per aquest motiu ha dit: "No podem pensar només en el moment present", sinó que cal integrar la perspectiva que es tindrà d'aquí a 15, 20 ó 30 anys.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés