Publicado 31/01/2024 16:50

El pes del sector financer andorrà en l'economia del Principat se situa en el 19%

La directora general d'Andorran Banking, Esther Puigcercós
ANDORRAN BANKING

Els tres bancs representen el 4,5% del total dels treballadors

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 31 gen. (EUROPA PRESS) -

El sector financer d'Andorra té "un pes important" en l'economia del país que se situa en el 19% tenint en compte l'aportació directa i indirecta del sector al valor afegit brut (VAB), segons ha informat Andorran Banking (associació de bancs andorrans) en un comunicat.

Les dades consten en un nou informe que s'ha elaborat a través de la plataforma Andorran Banking Observatory i que ha preparat el Departament de Regulació i 'Governance' del sector financer de KPMG Madrid.

Segons el comunicat de premsa, el pes del sector financer andorrà s'equipara al d'altres places financeres com Luxemburg, Liechtenstein, Mònaco i Suïssa.

Concretament, Andorran Banking indica que el VAB del sector va ser de 357 milions d'euros el 2021, segons va publicar el departament d'Estadística del Govern d'Andorra.

KPMG ha estimat "l'efecte multiplicador" del sector financer i apunta que per cada euro de VAB generat se'n creen 0,3 més en la resta de sectors econòmics.

Andorran Banking ha assenyalat que s'impulsen sectors "productius i estratègics" del país amb operacions de finançament que a 31 de desembre del 2022 sumaven 4.877 milions d'euros.

Ha defensat que el sector bancari genera "ocupació qualificada i permanent" i que en nombre de treballadors i massa salarial té especial rellevància --textualment--.

Concretament, el sector financer representa el 4,5% total dels treballadors de l'economia andorrana a 31 de desembre del 2022, mentre que la seva aportació a la massa salarial total s'enfila al 10% durant els últims cinc anys analitzats, exposa la nota de premsa.

Alhora, segons els càlculs de KPMG, es generen 1.544 llocs de feina indirectes, "arribant al 7,8% del total" d'ocupacions a Andorra.

FINANCES ESTATALS

Les tres entitats bancàries andorranes generen "ingressos fiscals rellevants" per al sector públic, segons Andorran Banking.

També ha assegurat que els impostos recaptats pel Govern andorrà i els comuns (ajuntaments) representen "el 2% del PIB d'Andorra", fet que, a parer seu, demostra la contribució recurrent i continuada del sector a l'administració pública.

Ha afirmat que el sector és "un aportador net" a les finances estatals i ha recordat que els impostos directes pagats pels bancs en els últims 5 anys han estat de 90 milions d'euros.

Ha remarcat que els bancs aporten "una mitjana del 17,8%" del total dels impostos directes recaptats per l'executiu andorrà.

VALORACIÓ

Segons la directora general d'Andorran Banking, Esther Puigcercós, el sector "continua i vol continuar" sent un dels motors econòmics d'Andorra.

Ha sostingut que "és d'interès" disposar de les condicions perquè el sector financer pugui continuar aportant aquesta contribució al país, especialment rellevant en l'acord d'associació amb la Unió Europea.

Contadorwww.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés