Actualizado 04/04/2024 19:02

Els beneficis de la banca andorrana creixen un 44% el 2023, fins als 163 milions

Archivo - La directora general d'Andorran Banking, Esther Puigcercós
ANDORRAN BANKING - Archivo

El valor en préstecs i hipoteques representa el 30% del PIB

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 4 abr. (EUROPA PRESS) -

El conjunt dels tres bancs andorrans --AndBank, MoraBanc i Creand-- va registrar un increment de beneficis del 44% el 2023, fins als 163 milions d'euros, per l'augment dels tipus d'interès i "l'adaptació del negoci al nou entorn".

Els recursos gestionats de clients pels bancs andorrans també van créixer un 16%, fins als 74.187 milions d'euros, informa l'Associació de Bancs Andorrans (Andorran Banking) en un comunicat d'aquest dijous a partir dels estats financers oficials, que han de revisar els auditors i aprovar els òrgans d'administració.

La directora general d'Andorran Banking, Esther Puigcercós, ha destacat la "diversificació" del sector bancari andorrà, que veu competitiu i preparat per afrontar els reptes de futur i n'ha destacat l'impacte en el creixement i la competitivitat de l'economia.

L'associació ha subratllat la "resistència i sostenibilitat" del model de negoci de les entitats, la rendibilitat de les quals (ROE) va ser del 10,38% --281 punts bàsics més que l'any anterior--, en la línia de la rendibilitat mitjana de les entitats europees.

Ha situat la ràtio de solvència CET1 dels bancs andorrans en el 16,97% a 31 de desembre --respecte al 15,76% del 2023--, per sobre de la del continent, i la ràtio de liquiditat en el 228,16%.

BANCA I PAÍS

La ràtio de morositat es va situar en el 2,1% a tancament d'any, un "mínim històric", tendència a la baixa que Andorran Banking ha destacat en un context d'increment de l'euríbor, que ha atribuït a la dinàmica de l'economia del país i a les polítiques de concessió de crèdit.

Els bancs han mantingut estable en els 5.000 milions d'euros la xifra total d'inversió creditícia: han formalitzat hipoteques per 339 milions d'euros (un 14% interanual menys) i 707 milions en préstecs (un 5% més), quantitats que representen el 10% i el 21% del PIB andorrà, respectivament.

I el volum d'operacions amb targetes de crèdit i dèbit va ser de 1.678 milions d'euros, un 8% més que l'any anterior, la qual cosa representa un 49% del PIB.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés