Publicado 28/06/2023 18:02

Capdevila (Seguretat Social d'Andorra) insisteix en el "problema greu" del sistema de pensions

Un instant de la compareixença dels responsables de la CASS en el Consell General
EUROPA PRESS

Reitera la necessitat de prendre mesures per assegurar les prestacions

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA) 28 (EUROPA PRESS)

La presidenta del consell d'administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), Montserrat Capdevila, ha insistit aquest dimecres en el "problema greu en un futur immediat" que hi ha amb el sistema de pensions.

Ho ha fet durant la compareixença pública de la comissió legislativa de seguiment i sostenibilitat de les pensions de la CASS, al costat del president de la comissió gestora del Fons de Reserva de Jubilació (FRJ), Jordi Cinca.

Capdevila ha recordat les xifres amb les quals va tancar l'organisme l'any 2022, que a causa de la "bonança econòmica" va aconseguir rebaixar el dèficit en la part sanitària i registrar un excedent de gairebé 32 milions d'euros en la branca de jubilació.

Ha avançat que el primer trimestre del 2023 es manté la mateixa tendència i la jubilació presenta un superàvit de 12 milions d'euros.

Així i tot, ha considerat que són xifres "puntuals" --perquè hi ha mes assalariats i autònoms cotitzant-- però que cal vetllar per la sostenibilitat de les dues branques, ha dit literalment.

Ha explicat que ja s'han superat els 16.000 pensionistes, una xifra que "creixerà moltíssim" en un període curt de temps, i ha advertit textualment que tots els fills del 'baby boom' es podran retirar.

Capdevila ha recordat que actualment el sistema té registrades més de 165.000 persones menors de 65 anys que han adquirit 144,7 milions de punts del sistema i 7.000 milions d'euros compromesos per a un futur pròxim, la qual cosa suposa "un gran problema".

MESURES

"Tenim un problema", ha coincidit Jordi Cinca amb Capdevila i ha argumentat que d'aquí a 20 anys es pot arribar a un dèficit de 500 milions.

Ha justificat que és "absolutament imprescindible" prendre mesures per revertir la situació i fer sostenible el sistema.

Cinca ha assegurat que la tendència "és molt tossuda" i ha afirmat que, segons ell, la dada que s'ha de retenir és que s'acabaran els diners.

Ha recordat les 14 mesures que va proposar la CASS la legislatura passada, n'ha subratllat quatre i ha apuntat que "són l'única solució".

El responsable del FRJ ha considerat imprescindible incrementar de manera "progressiva" la cotització en 4 punts, passant d'un 12% a un 16%.

Ha optat per un sistema de comptes individuals de cotització per als menors de 45 anys perquè tinguin "una pensió relacionada amb el que han cotitzat".

Ha destacat que cal incrementar l'edat de jubilació de 65 a 67 anys i, finalment, crear plans de pensions complementaris amb aportacions d'empresaris, treballadors i el mateix Govern andorrà.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés