Publicado 28/09/2021 17:43

La Cambra de Comer d'Andorra demana un pla per transformar l'economia

El cap de govern d'Andorra i el president de la Cambra de Comer, abans de presentar l'Informe econmic 2020
SFG

Destaca la necessitat de promoure la collaboració públic-privada per redefinir el model turístic

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 28 set. (EUROPA PRESS) -

La Cambra de Comer, Indústria i Serveis d'Andorra (CCIS) ha demanat un pla econmic per impulsar, a mitj termini, un procés de transformació estructural de l'economia.

En una nota de premsa d'aquest dimarts amb motiu de la presentació de l'Informe econmic 2020, l'organització ha detallat que el pla econmic també tindria un objectiu a curt termini de dinamització de l'activitat empresarial per palliar els efectes de la crisi sanitria de la covid-19.

Un tercer objectiu, a llarg termini seria la promoció d'"un desenvolupament més sostingut i resilient des d'una perspectiva econmica, mediambiental i social", segons ha definit l'organització empresarial.

Aquest pla econmic hauria de donar recorregut a cinc grans reptes, que la cambra considera "prioritaris per al progrés del país".

El primer dels reptes és el de propiciar un "suport real" als sectors tradicionals per adaptar-se als reptes de la globalització i promoure la diversificació econmica.

TRANSFORMACIÓ DIGITAL

L'aposta per l'acceleració de la transformació digital de les empreses i "ajudar-les en el procés de transició" seria el segon repte, seguit pel de mantenir una fiscalitat atractiva i competitiva en relació amb l'entorn.

El quart repte té a veure amb l'impacte com a país sobre el planeta i passa per impulsar la transició ecolgica i la reconducció de les actuacions en matria d'energia i clima.

Finalment, hi ha el repte de l'encaix amb Europa i "com cal preservar la nostra idiosincrsia i interessos en el procés de negociació", ha detallat la Cambra de Comer, Indústria i Serveis andorrana.

TURISME I COMER

El turisme i el comer són "dos pilars fonamentals de creació de riquesa del país i dels sectors més impactats, tant a escala global com local arran de la pandmia", ha exposat la Cambra de Comer andorrana.

D'aquesta manera, per l'organització empresarial "es posa de manifest la necessitat de promoure, més que mai, la collaboració públic-privada per abordar el repte de redefinir el model turístic".

Així, s'hauran de buscar estratgies de creixement sostenible en termes de volum i qualitat de la demanda, a més de "noves experincies que facin més atractiva la destinació".

En el curt termini, la CCIS ha demanat a Andorra Turisme --societat pública encarregada de promocionar el Principat com a destinació turística-- que intensifiqui les campanyes de promoció.

Quant al comer, ja es trobava immers en una transformació important del model de consum que afecta el comer tradicional i "no contribueix a resoldre la disminució constant del nostre atractiu comercial".

Per aix, la Cambra es continuar "assessorant i impulsant programes de qualitat per reinventar-se" i adaptar-se als nous hbits de compra i consum.

TRANSICIÓ DIGITAL

En aquest punt, l'entitat ha celebrat que prosperi el projecte de zona franca, per ha considerat "imprescindible" accelerar la transició digital, potenciant infraestructures, competncies i la tecnologia necessries.

Així mateix, ha dit que aquest canvi "constitueix un desafiament per a un teixit empresarial dominat per autnoms i petites i mitjanes empreses", amb capacitats de modernització limitades.

Per aix, caldr coordinar esforos "per capacitar les nostres empreses i assolir una maduresa digital avanada" que els permeti dibuixar un full de ruta digital i complir-la.

FISCALITAT ATRACTIVA I ENCAIX AMB EUROPA

Quant al repte de mantenir una fiscalitat atractiva, la Cambra de Comer andorrana ha considerat que la pressió fiscal "no hauria de superar el 25%", malgrat la pressió sobre les finances públiques a causa de l'impacte de la pandmia en els recursos públics destinats a palliar les conseqüncies econmiques i socials.

Sobre l'Acord d'Associació amb la Unió Europea, l'organització empresarial ha recordat que, d'aquesta negociació, "en dependr el futur del país, dels seus ciutadans i de les seves empreses".

Per aix, l'entitat s'ha posat a disposició per treballar al costat del Govern i altres agents econmics "per incorporar en les negociacions les inquietuds de l'empresariat i la defensa dels seus interessos" i perqu, en definitiva, s'accepti la prpia idiosincrsia.

L'INFORME ECONMIC

Els resultats de l'Informe econmic del 2020 destaquen que la paralització de l'economia mundial va originar "les prdues econmiques més grans des de la Segona Guerra Mundial".

A Andorra, la caiguda de l'activitat va ser "més intensa que la de les economies venes" i que la del conjunt de la Unió Europea a causa de la gran dependncia del turisme, amb una contracció del producte interior brut (PIB) del 12% en termes reals.

"L'economia andorrana també comena a mostrar senyals de recuperació de l'activitat" el 2021, amb un creixement del PIB del 25%, per sobre dels pasos vens i de la mitjana europea.

La Cambra de Comer ha augurat que es podr tancar l'exercici 2021 amb una taxa positiva de creixement del PIB, "tot i que encara far falta almenys un altre any per poder recuperar els nivells d'activitat precovid".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés