Actualizado 27/01/2023 13:31

Andreu Claret guanya el Premi Ramon Llull amb la novel·la 'París érem nosaltres'

L'escriptor i periodista Andreu Claret
EUROPA PRESS

Aprofundeix en els estralls de la guerra a través de la vida i l'exili del seu pare

BARCELONA, 27 (EUROPA PRESS)

L'escriptor i periodista Andreu Claret ha guanyat aquest divendres el XLIII Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull amb 'París érem nosaltres', una novel·la sobre la superació de les "misèries i adversitats" de les guerres a partir de la vida del seu pare, el polític català Andreu Claret i Casadessús.
 
Així ho ha defensat el mateix autor en una roda de premsa a Barcelona acompanyat pel jurat del premi, dotat amb 60.000 euros, format per Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Isona Passola, Núria Pradas, Gerard Quintana, Carme Riera i Emili Rosales.
 
Amb 'París érem nosaltres', Claret (França, 1946) ha volgut culminar la seva incursió literària en el període de la Guerra Civil, l'exili i la República que va iniciar amb la seva trilogia sobre la guerra a Catalunya, a més de "tancar les ferides" que va provocar en les famílies.
 
No obstant això, ho ha fet evitant caure en el pessimisme i "donant al relat una nota d'esperança i optimisme a través d'un matrimoni que va saber obrir-se camí", per la qual cosa la història d'amor entre els seus pares i la decisió de refugiar-se a França durant la Segona Guerra Mundial és un dels eixos vertebradors del relat.
 
ESCRIURE SOBRE ELS PARES, "UN REPTE" LITERARI I PERSONAL 
 
La intenció inicial era biografiar la vida del seu pare, un home compromès amb la República i pròxim a Lluís Companys que es va haver d'exiliar a Andorra i que va ajudar els maquis a passar la frontera, però finalment va anar "més enllà" i va incorporar pinzellades de ficció per dotar d'emoció el relat, però mantenint els principals personatges i fets reals.
 
Ha confessat que aquesta ha estat la novel·la que més li ha costat escriure per la dimensió íntima i personal en tractar dels seus pares, cosa que li ha suposat un exercici arriscat, "un repte literari i un desafiament personal" i que confia que sigui un al·licient per als lectors.
 
"Té un punt reparador. M'ha deixat en pau", ha destacat Claret, que també ha considerat que la narrativa catalana necessita aprofundir més en la Guerra Civil a Catalunya, un període advers la complexitat del qual només es podrà abordar amb més material literari, ha afegit.
 
ES PUBLICARÀ L'1 DE MARÇ PER COLUMNA I PLANETA 
'París érem nosaltres' es publicarà el pròxim 1 de març per Columna en català, per Planeta en castellà i per Planeta Portugal en portuguès, i el 7 de març se celebrarà l'acte oficial de lliurament del guardó a Barcelona.
 
Es va presentar amb el títol 'L'home del billar' i amb el pseudònim de Ramon Reguant i s'ha imposat a les altres quatre finalistes, de les 59 originals presentades: 'Amor de ciutat' de Francesc Barriga, 'Bespredel sense límits' de Núria Borrut, 'L'imperi de la terra' de Marta Fornieles i Raimon Miranda, i 'Un cor fràgil' de Mariana Permanyer (pseudònim).
 
Al llarg de la seva trajectòria professional, Claret ha treballat en múltiples mitjans de comunicació i ha signat una trilogia sobre la Guerra Civil a Catalunya formada per 'El secret del brigadista' (2008), 'El cònsol de Barcelona' (2019) i '1939. La caiguda de Barcelona (2021), i també 'Venjança' (2017).
 
 



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés