Publicado 09/11/2023 19:04

Andorra i la UE, "a prop" d'una solució per a les quotes migratòries i els serveis financers

Imatge de la ronda de negociació d'aquesta setmana
GOVERN D'ANDORRA

En la reunió d'aquest dijous s'han tractat dotze annexos

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA) 9 (EUROPA PRESS)

Andorra i la Unió Europea estan "a prop" d'arribar a un consens per a qüestions com la lliure circulació de persones i els serveis financers, considerades elements clau per poder concloure l'acord d'associació.

Aquest dimecres i dijous la delegació negociadora andorrana ha mantingut la novena ronda de negociació de l'any amb els negociadors de la Comissió Europea, ha informat el Govern andorrà en un comunicat.

La reunió ha permès "avançar substancialment" en els annexos relatius a la lliure circulació de persones en què falten per concretar els últims detalls per arribar a un acord final sobre aquesta qüestió, assegura l'executiu.

En aquesta ronda, les delegacions també han fet un pas endavant "important" per avançar cap a un text de consens en el protocol sobre serveis financers, la negociació del qual seguirà en les pròximes setmanes, detalla el comunicat.

Segons detalla la nota de premsa, durant la ronda bilateral mantinguda aquest dijous s'han tractat un total de dotze annexos.

La lliure circulació de persones inclou un conjunt de sis annexos que es podran tancar en "les pròximes setmanes".

En concret, els annexos afecten la normativa en matèria de reconeixement de les qualificacions professionals, la lliure circulació de treballadors, el dret d'establiment, la seguretat social, la lliure prestació de serveis i la salut i seguretat en el treball i el dret laboral.

A més a més, "s'ha assolit un acord" sobre la normativa relativa a competència, ajuts d'estat, el capítol sobre serveis postals i diferents capítols de l'annexos dos sobre normativa tècnica dels productes.

El comunicat també detalla que s'han debatut, tot i que han quedat pendents de més negociacions per escrit o per la via de reunions tècniques específiques, la normativa de telecomunicacions, de transports i d'energia.

REUNIÓ PLURILATERAL

D'altra banda, dimecres va tenir lloc una reunió plurilateral de les delegacions d'Andorra, San Marino i la Comissió Europea en la qual es "va avançar substancialment" en l'acord marc i també en el protocol sobre serveis financers.

Les parts també han arribat a un consens sobre protocols horitzontals relatius als acords amb els països tercers sobre l'avaluació de conformitat, sobre els acords existents i sobre el comitè d'associació parlamentària.

Finalment, el comunicat detalla que la ronda d'aquesta setmana també ha inclòs la negociació sobre altres aspectes "de gran interès" per a Andorra, com la cooperació fora de les quatre llibertats, que preveu la participació d'Andorra en els programes europeus i també la participació dels experts andorrans en les agències de la Unió Europea.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés