Publicado 03/08/2023 18:03

Andorra registra una xifra rècord d'isards amb més de 1.400 exemplars comptabilitzats

Un instant de la reunió de la comissió de seguiment de la caa
SFGA / JAVILADOT

   El nombre de caadors també augmenta

   ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 3 ago. (EUROPA PRESS) -

   El Principat d'Andorra ha comptabilitzat un total de 1.409 isards a tot el seu territori, la xifra "més alta mai registrada".

   Així ho ha explicat el Govern en un comunicat després de la reunió de la comissió de seguiment de la caa, presidida pel ministre de Medi ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, i on s'han aprovat els plans de caa de l'isard per al 2023.

   L'Executiu ha destacat que la dada absoluta "continua demostrant" la tendncia a l'ala registrada els últims anys i, literalment, el bon estat de la cabanya d'isards al país.

   El comunicat detalla que la població va "en augment", afavorida pel nombre de cabrits detectats aquest any (307), una lleugera disminució respecte dels 327 del 2022 amb una població de 1.300 isards.

   Així, després de la reunió, s'ha aprovat el contingut de l'ordre ministerial que fixa en 220 el total de captures permeses pel pla de caa de l'isard en terreny cinegtic comú i de 38 animals en el vedat de caa d'Enclar.

PLA DE CAA

   La setmana en qu s'aplicar el pla de caa de l'isard d'aquest any se celebrar del 10 al 17 de setembre, ha concretat el Govern.

   A més, el comunicat indica que el nombre total de captures previstes per a la setmana de caa té en compte la població d'isards en terr cinegético comú i en els vedats de Xixerella, Sorteny i Ransol, a més de l'índex de creixement.

   En aquestes zones s'han comptabilitzat un total de 1.101 animals, xifra "superior" als 1.007 de l'any anterior.

   En aquest sentit, s'ha establert que "el nombre total de captures permeses" que es podran caar durant la setmana de l'isard és d'un exemplar per a cada grup d'un mínim de tres caadors.

   Aquest any s'han inscrit un total de 658 caadors, 33 més que el 2022, segons explica el Govern.

DATES PER CONSTITUIR QUADRILLES

   Les dates previstes per constituir les quadrilles de caa de l'isard són del 24 al 30 d'agost, tots dos inclosos, a través del web www.e-tramits.ad.

   Els anells de captura es podran recollir del 5 al 15 de setembre en el servei de Trmits del Govern.

   Aquest any, el mateix dia 10 de setembre s'iniciar el període d'aplicació del pla de caa en terreny cinegtic comú del cabirol i del mufló, aquest últim en les dues unitats de gestió (Setúria-Comapedrosa-Madriu i centre del país).

   El comunicat també detalla que a la reunió de la comissió s'ha acordat mantenir el punt de control cntric amb l'objectiu de "facilitar" al caador el control de la pea capturada, encara que es conserva l'obligació de comunicar la captura als Banders (agents rurals).

   Els representants ministerials han agrat la participació dels caadors en els recomptes d'animals.

VEDAT D'ENCLAR

   En el vedat d'Enclar s'han comptabilitzat 308 exemplars d'isard, la qual cosa comporta un increment respecte als 293 de l'any anterior.

   La comissió de caa ha aprovat el pla de caa en aquest vedat amb un total de 36 "captures selectives" i dues de trofeu mascle, la qual cosa representa un índex de captura del 12,34%.

   Finalment, el Govern ha indicat que el sorteig per a aquest pla de caa est previst per al dia 4 de setembre.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés