Publicado 03/08/2023 18:03

Andorra registra una xifra rècord d'isards amb més de 1.400 exemplars comptabilitzats

Un instant de la reunió de la comissió de seguiment de la caça
SFGA / JAVILADOT

   El nombre de caçadors també augmenta

   ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 3 ago. (EUROPA PRESS) -

   El Principat d'Andorra ha comptabilitzat un total de 1.409 isards a tot el seu territori, la xifra "més alta mai registrada".

   Així ho ha explicat el Govern en un comunicat després de la reunió de la comissió de seguiment de la caça, presidida pel ministre de Medi ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, i on s'han aprovat els plans de caça de l'isard per al 2023.

   L'Executiu ha destacat que la dada absoluta "continua demostrant" la tendència a l'alça registrada els últims anys i, literalment, el bon estat de la cabanya d'isards al país.

   El comunicat detalla que la població va "en augment", afavorida pel nombre de cabrits detectats aquest any (307), una lleugera disminució respecte dels 327 del 2022 amb una població de 1.300 isards.

   Així, després de la reunió, s'ha aprovat el contingut de l'ordre ministerial que fixa en 220 el total de captures permeses pel pla de caça de l'isard en terreny cinegètic comú i de 38 animals en el vedat de caça d'Enclar.

PLA DE CAÇA

   La setmana en què s'aplicarà el pla de caça de l'isard d'aquest any se celebrarà del 10 al 17 de setembre, ha concretat el Govern.

   A més, el comunicat indica que el nombre total de captures previstes per a la setmana de caça té en compte la població d'isards en terrè cinegético comú i en els vedats de Xixerella, Sorteny i Ransol, a més de l'índex de creixement.

   En aquestes zones s'han comptabilitzat un total de 1.101 animals, xifra "superior" als 1.007 de l'any anterior.

   En aquest sentit, s'ha establert que "el nombre total de captures permeses" que es podran caçar durant la setmana de l'isard és d'un exemplar per a cada grup d'un mínim de tres caçadors.

   Aquest any s'han inscrit un total de 658 caçadors, 33 més que el 2022, segons explica el Govern.

DATES PER CONSTITUIR QUADRILLES

   Les dates previstes per constituir les quadrilles de caça de l'isard són del 24 al 30 d'agost, tots dos inclosos, a través del web www.e-tramits.ad.

   Els anells de captura es podran recollir del 5 al 15 de setembre en el servei de Tràmits del Govern.

   Aquest any, el mateix dia 10 de setembre s'iniciarà el període d'aplicació del pla de caça en terreny cinegètic comú del cabirol i del mufló, aquest últim en les dues unitats de gestió (Setúria-Comapedrosa-Madriu i centre del país).

   El comunicat també detalla que a la reunió de la comissió s'ha acordat mantenir el punt de control cèntric amb l'objectiu de "facilitar" al caçador el control de la peça capturada, encara que es conserva l'obligació de comunicar la captura als Banders (agents rurals).

   Els representants ministerials han agraït la participació dels caçadors en els recomptes d'animals.

VEDAT D'ENCLAR

   En el vedat d'Enclar s'han comptabilitzat 308 exemplars d'isard, la qual cosa comporta un increment respecte als 293 de l'any anterior.

   La comissió de caça ha aprovat el pla de caça en aquest vedat amb un total de 36 "captures selectives" i dues de trofeu mascle, la qual cosa representa un índex de captura del 12,34%.

   Finalment, el Govern ha indicat que el sorteig per a aquest pla de caça està previst per al dia 4 de setembre.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés