Publicado 13/05/2024 15:15

Andorra, primer país del món a ser revisat per l'ONU sobre la lluita contra el canvi climàtic

Foto de grup de la delegació d'experts i els representants andorrans
SFGA/JAVILADOT

Els experts qualifiquen el moment d'"històric"

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA) 13 (EUROPA PRESS)

Andorra s'ha convertit aquesta setmana en el primer país del món a passar la revisió, per part d'una delegació del secretariat del Conveni Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC), de l'informe bianual de transparència (BTR) que el Principat va entregar a finals de l'any passat, informa el Govern andorrà en un comunicat.

El secretari d'estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, ha destacat que el Principat ha estat "el primer país" a presentar l'informe, per la qual cosa esdevenen una referència, ha dit literalment.

La revisora experta del CMNUCC, Pepa López, ha qualificat el moment d'"històric" i segons les seves paraules Andorra demostra compromís i ambició en la lluita contra el canvi climàtic.

El BTR és el document en què es recull la informació relativa a les emissions de gasos d'efecte hivernacle nacionals, els seus objectius de reducció, a més de les mesures i polítiques que el país ha implementat per lluitar contra el canvi climàtic i l'històric d'emissions de CO2, detalla la nota de premsa.

Aquest mecanisme de transparència es desprèn de l'Acord de París i estableix "l'obligació de tots els països signataris de l'Acord" a entregar cada dos anys un informe explicant els compromisos i avenços per lluitar contra el canvi climàtic.

El primer informe s'ha d'entregar a l'ONU com a molt tard a finals del 2024 i Andorra ho ha fet un any abans, ja que el va entregar l'octubre del 2023, indica el comunicat.

Segons Forné, tot i que el país és responsable d'emetre percentualment molt pocs gasos d'efecte hivernacle, "vol ser un referent" en la presentació dels mecanismes de transparència perquè rep l'impacte del canvi climàtic igual que la resta de països.

Quant a l'anàlisi del document, López ha apuntat que és "complet i transparent" i segons ha manifestat els objectius que s'ha marcat Andorra són ambiciosos tenint en compte que és un petit país amb una capacitat de reducció d'emissions més baixa.

Contadorwww.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés