Publicat 29/01/2024 20:29

Andorra preveu que el referèndum per a l'acord d'associació amb la UE pugui endarrerir-se fins 2025

Reunió del Pacte d'Estat per a l'acord amb la UE.
SFGA / CESTEVE

   La reunió del pacte d'Estat aborda l'estratgia de comunicació

   ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 29 gen. (EUROPA PRESS) -

   El Govern d'Andorra preveu que el referndum per a l'acord d'associació amb l'Unió Europa (UE) pugui endarrerir-se fins a principis de 2025.

   Ho ha manifestat el cap de Govern, Xavier Espot, en declaracions als mitjans després de la reunió del pacte d'Estat per a l'acord d'associació que s'ha celebrat aquest dilluns a la tarda.

   Espot ha detallat que un cop tancades les negociacions i amb un text principalment redactat en francs, haur de finalitzar-se el redactat, traduir-lo a l'angls, a totes les llengües oficials de la UE i "a la nostra llengua oficial".

   Posteriorment, comenaran "tots els procediments de ratificació", primer per part del Parlament Europeu i després, a nivell intern andorr.

   En aquest sentit, el cap de Govern andorr ha apuntat que "encara no se sap" si a conseqüncia de tot el treball tcnic pendent el text podr ratificar-se amb el Parlamento Europeu actual o si s'haur d'esperar al que sorgeixi de les eleccions europees.

   En el segon cas, es posposaria la ratificació "al mes d'octubre o novembre" en comptes del mes de maig, que és el que s'havia previst fins ara.

   Si la ratificació arriba al maig, el referndum a Andorra podr celebrar-se a la fi d'aquest any, tal com s'havia anunciat, per Espot ha advertit que si la ratificació es produeix a la tardor, "el referndum seria a principis de 2025".

COMUNICACIÓ

   Precisament, un altre dels temes presentats en la reunió del pacte d'Estat ha estat el treball que ha comenat a fer el Govern per explicar "a tota la ciutadania" el que suposa l'acord d'associació.

   Espot ha indicat que el treball de comunicació s'externalitzar i que la voluntat és explicar que és un projecte "de futur, positiu, esperanador i per a la prosperitat econmica" del país durant els propers decennis.

   Per aconseguir-ho ha adms que és un treball que "no pot recaure solament" al Govern, per la qual cosa ha cridat la collaboració d'ambaixadors, membres del pacte d'Estat i membres de la societat civil.

   Espot ha garantit que "molt abans" de la celebració del referndum la ciutadania podr disposar del text complet de l'acord per esvair qualsevol dubte o suspiccia, segons les seves paraules.