Publicado 08/02/2024 15:57

Andorra presenta els indicadors de disponibilitat d'aigua per treballar els protocols d'actuació

Presentació dels indicadors
SFGA

Fins ara s'ha detectat una "disminució de precipitacions i cabals"

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 8 febr. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, juntament amb la tècnica de l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic, Lucía Rivero, i el coordinador de sostenibilitat d'Andorra Recerca + Innovació (AR+I), Oriol Travesset, han presentat els primers indicadors climàtics i de disponibilitat d'aigua que han de permetre treballar els protocols d'actuació.

Segons ha informat el Govern andorrà en un comunicat, la presentació de les dades és "un acte de transparència i conscienciació" cap a tota la ciutadania perquè pugui entendre en cada moment quina disponibilitat d'aigua té el país.

Casal ha ressaltat que es tracta d'uns primers indicadors que s'hauran d'"ampliar i reforçar" amb les dades que disposen els comuns (ajuntaments).

Per aquest motiu, ha instat a crear una taula de treball amb tots els actors implicats que permeti definir un butlletí que inclogui mesures amb "dades objectives".

SITUACIÓ

La nota detalla que actualment els indicadors mostren que hi ha una situació perllongada en el temps de "disminució de precipitacions i cabals" dels rius respecte a les mitjanes dels darrers anys.

Així i tot, tenint en compte les dades de precipitacions, la situació actual és "menys greu" que la que es va viure el 2008, apunta el comunicat.

Rivero i Travesset han destacat que la situació de canvi climàtic pot "accentuar i accelerar" aquests períodes perllongats de falta de precipitacions.

Quant als cabals dels rius, Travesset ha explicat que l'any passat es van registrar dades "bastant per sota" de les habituals, trencant el gràfic clàssic --textualment-- d'un riu dels Pirineus que incrementa el seu cabal quan es fon la neu.

PREOCUPACIÓ

El ministre ha ressaltat que la situació al voltant de la disponibilitat d'aigua "ens ocupa i preocupa".

De fet, ha explicat que, independentment de la situació climàtica i de les precipitacions, cal conscienciar la població que l'aigua és un recurs "que no hem de malgastar".

En aquest sentit ha recordat que la llei d'economia circular fixa l'objectiu d'un consum de 150 litres per persona i dia, si bé el 2022 en van ser 158.

Durant la presentació, també s'ha apuntat que les dades actuals i les futures permetran fer un "seguiment mensual" dels indicadors i de la seva evolució, i que estaran a disposició dels ciutadans.

Igualment, per a les dades de precipitació i cabals es fan servir "estàndards internacionals" que indiquen tendències i poden avançar possibles situacions d'escassetat de precipitació i recursos hídrics.

Contadorwww.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés