Ha de servir per dissenyar les polítiques públiques de prevenció i promoció de la salut
ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 4 (EUROPA PRESS)
El Ministeri de Salut d'Andorra ha posat en marxa l'enquesta nacional de salut 2024 per obtenir una "fotografia" de l'estat de salut de la població i conixer les seves necessitats en l'mbit sanitari.
Segons un comunicat aquest dilluns del Govern andorr, l'enquesta es duu a terme amb la collaboració d'Andorra Recerca i Innovació (AR+I), que s'encarregar de fer els qüestionaris a una mostra de 900 persones més grans de 15 anys residents al Principat.
L'enquesta té la finalitat de recollir informació sobre l'ús dels serveis sanitaris, la realització de prctiques preventives i altres aspectes socioeconmics dels enquestats.
La ministra de Salut, Helena Mas, ha destacat que l'enquesta és "un dels grans projectes" del Ministeri, ja que permetr observar l'estat de salut de la població i els aspectes externs que hi poden influir.
A més a més, es podran dissenyar "les millors polítiques públiques" de prevenció i promoció de la salut i establir els recursos que es necessiten.
La responsable de l'rea de prevenció, promoció i vigilncia de la salut del Ministeri, Mireia Garcia, ha explicat que l'enquesta permet arribar "a tota la població" i obtenir informació arreu del món, no només dels que són usuaris habituals del sistema de salut.
CONTINGUT DE L'ENQUESTA
Entre els aspectes que es demanaran en l'enquesta, hi ha la salut percebuda per la persona enquestada, la seva qualitat de vida i la seva salut mental.
També recull preguntes sobre el consum de tabac, d'alcohol i altres drogues, les addiccions sense substncia, la quantitat d'activitat física i l'alimentació o sexualitat, entre d'altres.
MOSTRA
La mostra s'ha estratificat per parrquies (municipis) i s'ha seleccionat de manera proporcional a les persones per sexe i edat, afegint la variable de nacionalitat, amb l'objectiu d'obtenir la informació "més ajustada a la realitat del país".
Per elaborar el contingut del qüestionari, s'ha comptat amb l'ajuda de l'Agncia de Salut Pública de Barcelona.
El representant d'AR+I, Joan Micó, ha apuntat que l'objectiu és dur a terme el treball de camp en un període de "tres mesos" per tractar posteriorment les dades i poder-les presentar el 2025.