Publicat 16/04/2024 17:26

Andorra participa en un projecte per cartografiar la biodiversitat dels llacs pirinencs

Presentació del projecte PyriSentinel
AR+I

PyriSentinel es finana amb un ajut d'1,6 milions de Poctefa 2021-2027

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 16 (EUROPA PRESS)

Un equip científic amb membres d'Andorra, Espanya i Frana ha iniciat el treball per cartografiar la biodiversitat dels microorganismes que viuen sota la superfície de 300 llacs dels Pirineus, dins el projecte de collaboració transfronterera anomenat PyriSentinel.

Segons ha informat Andorra Recerca + Innovació (AR+I) aquest dimarts en un comunicat, la iniciativa permet entendre com les comunitats invisibles mantenen la salut d'aquests ecosistemes "únics i frgils", ajudant la regió a preparar-se i adaptar-se per als impactes a llarg termini del canvi climtic.

PyriSentinel es finana a través d'un ajut d'1,6 milions d'euros de Poctefa 2021-2027, un programa dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional assignats per la UE amb l'objectiu d'"enfortir el desenvolupament sostenible" a la regió dels Pirineus a Espanya, Andorra i Frana.

L'equip científic tindr el suport de diferents autoritats de parcs nacionals i ciutadans voluntaris per ajudar-los amb els seus esforos.

Així, els científics viatjaran i recolliran mostres d'aigua "de més de 300 llacs pirinencs remots" aquest estiu, incloent destinacions de difícil accés a gran altitud.

Concretament, es donar "prioritat" als llacs amb registres de dades a llarg termini, a més dels llocs declarats patrimoni de la humanitat per la Unesco, com és el cas de la vall del Madriu-Perafita-Claror, al Principat.

L'equip científic far ús de dispositius porttils "innovadors" que poden seqüenciar l'ADN recollit de les mostres, tant al laboratori com directament sobre el terreny.

Les dades es dipositaran en repositoris de dades públics i es desenvolupar un programa de capacitació per a actors locals i regionals de la comunitat, com administradors de parcs nacionals, a fi que puguin fer servir les eines per monitorar la diversitat dels microorganismes a llarg termini.

La gerent d'AR+I, Vanesa Arroyo, ha destacat l'"enfocament innovador" del projecte, que combina eines gentiques per a la identificació de bioindicadors, i ha subratllat la necessitat d'un seguiment i una protecció slida en una regió que canvia rpidament.