Publicat 17/11/2022 16:28

Andorra finanar públicament la reproducció assistida a partir del gener del 2023

Font i Mas durant la presentació del finanament públic de la reproducció assistida
SFGA

És la primera vegada que es regula aquest aspecte al Principat

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 17 (EUROPA PRESS)

Les tcniques de reproducció humana assistida seran finanades públicament a Andorra a partir del mes de gener del 2023, si bé de moment les pacients no podran seguir els tractaments al Principat ja que no hi ha cap centre que els ofereixi.

Així ho han anunciat aquest dijous en una roda de premsa el ministre de Sanitat, Albert Font, i la secretria d'Estat de Sanitat, Helena Mas, en la presentació del decret que regula, per primera vegada a Andorra, el finanament públic d'aquestes tcniques.

Tal com recull l'executiu en un comunicat, Andorra va aprovar el 2019 la llei qualificada de tcniques de reproducció humana assistida que regula aquest camp i enguany se'n va aprovar la inclusió en la cartera de serveis de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS).

Font ha remarcat que ara es fa un pas més i es regulen de manera més concreta les condicions necessries perqu la reproducció assistida amb finanament públic pugui ser una realitat a partir del 2 de gener del 2023.

El ministre ha reconegut que el Govern andorr és conscient de la rellevncia que suposa oferir una solució a les persones que pateixen infertilitat, un problema que segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) afecta el 15% de les parelles en edat reproductiva.

Segons s'ha detallat i basant-se en dades de la CASS, el 2019, a Andorra, 130 dones van rebre medicaments estimulants de l'ovulació, per la qual cosa es calcula que es podria arribar a rebre unes 150 peticions a l'any, la qual cosa suposaria un cost per a la seguretat social d'entre 120.000 i 250.000 euros anuals.

Així, el decret estableix que si el tractament se segueix en un centre privat la CASS reemborsar un 20% de la tarifa de la sanitat pública, mentre que en un centre públic la cobertura arribar al 75% i, en cas de punció ovrica, al 90%.

Com ha adms el ministre, per ara les pacients andorranes no poden seguir aquests tractaments al Principat ja que no hi ha cap centre, ni públic ni privat, per la qual cosa es veuen obligades a acudir a centres públics d'Espanya o Frana.

Durant les prximes setmanes la CASS contactar amb els llocs homologats de l'estranger per fer convenis i assegurar l'atenció.

CONDICIONS

S'ha determinat que per rebre el finanament públic s'hauran de justificar motius teraputics o preventius, si bé també es contemplen situacions especials com les tcniques per preservar la fertilitat en processos patolgics especials com ara tractaments de quimioterpia.

En el cas dels motius teraputics, s'ha de donar algun dels següents supsits: situació d'infertilitat per trastorn diagnosticat de la capacitat reproductiva o absncia de consecució de l'embars després d'un mínim de 12 mesos de relacions sexuals sense mtodes anticonceptius i amb un seguiment mdic.

La finalitat preventiva, en canvi, es destina a prevenir la transmissió de malalties o trastorns de base gentica greus.

D'altra banda, els perfils previstos són dones més grans de 18 anys i amb menys de 42, dones sense fills previs o parelles sense cap fill previ en comú, a més de totes la persones per a qui estigui indicat per patologia o antecedents.

TCNIQUES

Tenint en compte les finalitats i perfils, el finanament públic es reserva a quatre tcniques específiques: la inseminació artificial (430 euros), la fecundació in vitro (1.130 euros per a la tcnica, 1.100 euros per a la punció ovrica i 1.018 per a la transferncia), el diagnstic preimplantacional i la criopreservació de gmetes.

En el cas de les inseminació artificial i la fecundació in vitro només es permeten un mxim de dos cicles.