Publicado 26/03/2024 18:36

Andorra exigirà 4 anys d'experiència als extracomunitaris per accedir a la quota general

Reunió del Consell Econòmic i Social
SFGA / CESTEVE

El Govern del Principat modifica el sistema de quotes i torna al model d'abans de la pandèmia

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 26 març (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Andorra ha decidit modificar el sistema de quotes d'autoritzacions de treball i residència i els treballadors extracomunitaris hauran d'acreditar un mínim de 4 anys d'experiència en la mateixa activitat per poder accedir a la quota general.

Ho ha anunciat la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, a la sortida de la reunió del Consell Econòmic i Social (CES) que s'ha celebrat aquest dimarts, informa el Govern andorrà en un comunicat.

La mesura "recondueix" la flexibilització de les condicions del nivell d'experiència per al personal extracomunitari que es va acordar el 25 d'octubre del 2023 per permetre a les empreses donar resposta a la necessitat de treballadors.

En aquell moment es va rebaixar a dos anys la permanència en una mateixa feina o acreditar una temporada en cas d'haver treballat prèviament al país per tenir accés a la quota general.

La modificació respon, d'una banda, a l'increment exponencial de la població, amb l'augment associat de la problemàtica de l'habitatge, a més de la necessitat que el país tingui un creixement "sostenible i assumible".

D'altra banda, el canvi es fa pel resultat de les regularitzacions efectuades en els últims dos anys i el nombre d'autoritzacions de residència i treball atorgades, que han permès que les empreses andorranes hagin pogut "posar remei" a la falta de personal i consolidar les seves plantilles.

El comunicat destaca que el 2023 "uns 2.000 treballadors" han passat de tenir la residència temporal a disposar del permís de residència i treball.

La modificació, que compta amb "el dictamen favorable" del CES, se sotmetrà aquest dimecres a aprovació en el consell de ministres perquè entri en funcionament el dimarts 2 d'abril.

EXCEPCIÓ PER A L'ESTIU

Tot i així, i a causa de les demandes del sector empresarial, el Govern andorrà ha previst una regularització "amb condicions excepcionals però amb certes limitacions" per a treballadors que durant la temporada d'hivern 2023-2024 han treballat al país.

"Fins a un màxim de 300 persones" podran obtenir una autorització de residència i treball si durant aquesta temporada d'hivern han treballat com a mínim durant 4 mesos en la mateixa empresa que els tramitarà l'autorització de residència i treball.

En paral·lel, i a causa de "la desestacionalització del sector serveis", el Govern del Principat treballa en una nova quota de temporada per a l'estiu.

La ministra ha avançat que la Confederació Empresarial d'Andorra (CEA) ha traslladat a l'executiu la petició d'incrementar l'excepció prevista per a l'estiu en un "30% més de treballadors", i la decisió se sotmetrà a l'aprovació del consell de ministres de dimecres.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés