Publicado 01/12/2023 11:31

Andorra detecta tres casos nous d'infecció per VIH durant l'any 2022

L'hospital Nostra Senyora de Meritxell
SAAS

Des de l'inici del registre s'ha constatat un total de 113 casos

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 1 des. (EUROPA PRESS) -

El ministeri de Sanitat d'Andorra ha notificat 3 casos més d'infecció per VIH durant l'any 2022, la qual cosa suposa una taxa d'incidència de 3,67 casos nous per cada 100.000 habitants.

Des que va arrencar el registre s'ha detectat un total de 113 casos de VIH-Sida, segons ha informat el Govern andorrà en un comunicat aquest divendres 1 de desembre, Dia Mundial de la Lluita contra la Sida.

Del total d'infeccions, un 84,96% corresponen a homes i el 15,04% a dones, de manera que la prevalença de casos el 2022 se situa en el 0,139%, exposen en la nota de premsa.

D'altra banda, el Ministeri de Sanitat també recorda que els centres d'atenció primària del país ofereixen de manera "gratuïta i confidencial" tests ràpids de detecció de la malaltia.

Concretament, el 2022 es van fer 13 proves mitjançant el programa de detecció precoç, totes amb resultat negatiu.

En aquest sentit, recorden que una detecció precoç de la infecció permet accedir al tractament adequat per millorar la qualitat de vida i prendre mesures per evitar la transmissió.

REEMBORSAMENT

Fa un any el Govern andorrà va aprovar el reemborsament per part de Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) dels fàrmacs anomenats PrEP (profilaxis preexposició) del VIH.

Des d'aleshores s'han prescrit a 5 persones segons les dades registrades pel Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS).

A Andorra el tractament del VIH-Sida està finançat al 100% i per tant és de franc per a totes les persones afectades.

El comunicat de l'executiu destaca que el "principal" factor de risc de contacte continuen sent les conductes sexuals de risc, és a dir, sense protecció, amb independència de si són heterosexuals o homosexuals.

Finalment, s'assenyala que a Europa la infecció de VIH continua sent un dels problemes "importants" per a la salut pública.

Segons les dades facilitades pel Govern del Principat, durant l'any 2022 s'ha notificat un total de 110.486 casos nous a la regió europea de l'OMS, la qual cosa representa una taxa d'incidència de 12,4 casos per cada 100.000 habitants.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés