Publicado 11/03/2024 19:05

Andorra "amplia i reformula" els ajuts al sector agrícola i ramader

El ministre Guillem Casal i el director d'Agricultura, Josep Casals
SFGA / JAVILADOT

L'objectiu és prioritzar la productivitat

ANDORRA, 11 març (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Andorra ha decidit "ampliar i reformular" els ajuts al sector agrícola i ramader per assegurar-ne la continuïtat al Principat.

Segons ha informat l'executiu en un comunicat, la partida econòmica destinada al sector creix un 16% i arriba a 3.581.006,79 euros, alhora que es modifiquen els criteris i valors per adjudicar les subvencions.

El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, ha explicat que els canvis premien "els qui ho fan millor sense que ningú hi perdi" perquè l'objectiu és aconseguir la supervivència del sector.

L'estratègia per distribuir els ajuts s'ha modificat seguint cinc eixos prioritaris, entre els quals orientar les explotacions ramaderes, incrementar-ne la productivitat i augmentar de manera important els ajuts que contribueixen al manteniment del paisatge i la biodiversitat.

També hi ha les iniciatives d'establir nous paràmetres per incentivar i consolidar la cria i producció d'animals de la raça bruna d'Andorra, reforçar els ajuts a la producció en règim de qualitat controlada i reforçar els ajuts a la producció ecològica.

RAMADERIA "SOSTENIBLE"

Casal ha destacat que en definitiva es vol mantenir una ramaderia extensiva, sostenible, respectuosa amb el medi ambient i que treballi en benefici del conjunt de la societat.

D'una banda, es dona més valor al bestiar boví selecte de la raça bruna d'Andorra i mes valor als vedells de 0 a 150 dies per "incentivar la millora de la productivitat" de la cabanya ramadera.

S'incrementa un 42% l'ajut a les mares selectes de la raça bruna, un 31% l'ajut destinat als mascles reproductors i fins a un 38% l'ajut als vedells de fins a 150 dies.

ALTRES AJUTS

També s'estableix la revisió de l'import de l'ajut d'acord amb la variació percentual de l'IPC (+4,6%) per a la resta del bestiar boví, equí i oví.

Igualment s'actualitzen els imports dels ajuts per dallar els camps, a les practiques agràries específiques per al manteniment del medi natural i a l'execució dels plans de millora d'acord amb la variació de l'IPC.

De la mateixa manera s'incrementa un 22% i un 33% la prima per engreixar vedells en funció del període de naixement, es creen tres primes per engreixar vaques i s'incrementa un 33% les primes per engreixar equins i un 30% per a bens.

La nota de premsa remarca que s'ha decidit que "només" es considerarà carn de qualitat controlada d'Andorra la que s'obtingui de vedells fills de mares de raça bruna d'Andorra i es dona 18 mesos de transitòria perquè els ramaders s'hi puguin adaptar.

VINS I PRODUCTES ECOLÒGICS

D'altra banda, per "donar més valor" a la producció de vins amb el distintiu 'Vins de qualitat controlada d'Andorra' s'incrementa un 17% les primes a la producció de vins.

Finalment, també es preveuen millores per a la producció de productes ecològics per "acompanyar millor" el procés de conversió a la producció agrària ecològica.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés