Publicado 08/03/2023 21:02

8M.- La manifestació d'Andorra rebutja l'assetjament laboral i demana despenalitzar l'avortament

Una imatge de la manifestació
EUROPA PRESS

Unes 200 dones participen en la convocatòria d'Acció Feminista Andorra

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 8 març (EUROPA PRESS) -

Acció Feminista Andorra ha reivindicat aquest dimecres la necessitat de disposar "d'eines i de la seguretat necessària" perquè les dones puguin denunciar casos d'assetjament laboral.

Ha estat una de les peticions centrals del manifest que ha llegit l'entitat convocant, al final de la manifestació d'aquest dimecres per commemorar el 8M en el Principat, on tampoc ha faltat la petició per despenalitzar l'avortament.

La marxa, que ha recorregut part de les cèntriques avingudes Carlemany i Meritxell, ha reunit unes 200 persones malgrat la pluja, i ha denotat el clima preelectoral que s'hi respira, amb presència d'alguns dels candidats a les eleccions del 2 d'abril.

Les activistes han recordat que, enmig d'una crisi econòmica, les dones formen part dels sectors "més precaritzats" i han alertat d'una regressió dels drets, per la qual cosa s'han manifestat sota el lema 'La vostra repressió, la nostra resistència'.

Han volgut parlar de l'assetjament laboral i han criticat que en el Principat no es disposa de dades en aquest àmbit ni hi ha "protocols per fer-hi front".

A més, han assegurat que les institucions públiques que, per llei, haurien de treballar per eradicar l'assetjament "no estan donant solucions".

Per això han reclamat "les eines i la seguretat necessàries" per a les dones per denunciar els casos i han demanat que les empreses despleguin protocols per abordar aquest tipus de violència, recordant que estan recollits en la Llei d'igualtat efectiva homa-dona.

També han constatat que la bretxa salarial és de gairebé el 25% i han demanat mesures de conciliació de la vida laboral i familiar "reals", amb baixes per a cures igualitàries i més drets per a les famílies monomarentals.

AVORTAMENT

Com és habitual des de fa anys, han insistit a "despenalitzar i legalitzar l'avortament ja".

A Andorra la pràctica està penalitzada en tots els supòsits i s'ha advertit en algunes ocasions que, si es permetés, es posaria en risc el sistema institucional actual: el coprincipat.

Les feministes han dit que no volen "més pegats" que no solucionen els problemes reals i han demanat que s'obrir un centre que tracti de manera global i integrada la salut sexual i reproductiva.

Sota el seu punt de vista, el Servei Integral d'Atenció a les Dones (SIAD) endegat el març de 2020 "no funciona i no es pot maquillar".

VIOLÈNCIA

Acció Feminista també ha recordat que en l'últim any gairebé 300 dones han estat ateses en el Servei d'Atenció a les Víctimes de Violència, i per això han demanat formació en aquest àmbit per a la policia, les institucions judicials i la sanitat, considerant molt greu que les institucions estiguin "revictimizant" les dones que pateixen aquesta xacra.

De la mateixa manera, han demanat que s'imparteixi educació sexoafectiva a les escoles, ja que consideren que les mesures preventives passen per l'educació en la igualtat.

Finalment, han denunciat la "regressió democràtica" que cada vegada accepta més opinions en contra dels drets de les dones.

Per això han reivindicat la lluita feminista, "no per tenir més drets que els homes, sinó els mateixos", demanant accions específiques per canviar les situacions injustes.

Tenint en compte les eleccions del 2 d'abril, han reclamat que les seves reivindicacions vagin més enllà d'un programa electoral, mostrant-se "cansades de promeses electorals que mai arriben a complir-se del tot", han dit.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés