Publicado 19/12/2023 16:02

El 85% de la població d'Andorra considera que la immigració és "positiva" per al país

Joan Micó i Pepita Batalla durant la presentació de l'estudi
AR+I

Un 60% dels enquestats mantindria la política migratòria

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 19 des. (EUROPA PRESS) -

Un 85% de la població d'Andorra considera que la immigració és "positiva" per al país, segons l'estudi sobre immigració que ha presentat aquest dimarts Andorra Recerca i Innovació (AR+I) i que es va elaborar entre juliol i desembre del 2022.

Els resultats de l'estudi, que es va fer a una mostra de 786 persones, projecten que un 6% de la població veu la immigració com "negativa" i un 9% "ni positiva ni negativa".

El motiu principal per considerar que la immigració és bona és que els nouvinguts "cobreixen l'excedent" d'oferta de treball existent.

A més, un 95% dels enquestats està d'acord amb l'afirmació de "els immigrants són necessaris per al funcionament de l'economia andorrana".

El coordinador i la investigadora de l'àrea de Sociologia d'AR+I, Joan Micó i Pepita Batalla, han assenyalat que un 60% de la població del Principat considera que s'ha de mantenir l'actual política migratòria basada en quotes.

PAÏSOS EN CONCRET

Una altra de les dades destacades és que un 82% dels enquestats creu que no s'hauria de donar preferència a l'arribada d'immigrants d'alguns països en concret.

Segons l'estudi, la majoria de la població (73%) considera que els immigrants "ocupen llocs de feina que no volen els andorrans" i els que més ho afirmen són persones de nacionalitat portuguesa i els originaris de Llatinoamèrica.

Sí que es detecta certa divisió d'opinió sobre el fet que l'augment d'immigrants afavoreixi els conflictes socials (50%) o que faci que es perdi el català (51%).

Micó i Batalla també han detallat que la majoria d'enquestats (95%) estan a favor que els immigrants puguin portar la seva parella i els seus fills a viure a Andorra.

DRETS POLÍTICS

L'estudi ha revelat que un 78% de la població del país està a favor que els residents sense nacionalitat puguin votar en les eleccions comunals (locals) i en menys mesura (56%) en les generals.

Micó ha destacat que històricament els fluxos migratoris han tingut un "paper fonamental" en el desenvolupament de les societats arreu del món.

Per la seva banda, Batalla ha indicat que les dades demostren que hi ha "una dualització" del mercat laboral, perquè una part important de la població migrada ocupa llocs de feina menys qualificats o temporals.

Un fet que, segons Batalla, també els "limita" per accedir a certs sectors, com les administracions o d'altres que tradicionalment --en les seves paraules-- han prioritzat la població local.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés