Publicado 25/01/2024 17:25

Un 63,5% dels ciutadans d'Andorra assenyala l'habitatge com el "principal problema" del país

Un instant de la presentació dels resultats de l'Observatori
AR+I

Andorra Recerca + Innovació presenta l'Observatori del segon semestre

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 25 gen. (EUROPA PRESS) -

Un 63,5% dels ciutadans d'Andorra considera que l'habitatge és el "principal problema" del país, segons els resultats de l'enquesta feta per Andorra Recerca + Innovació (AR+I) i que forma part de l'Observatori del segon semestre del 2023.

Les dades s'han publicat aquest dijous i segons indica el comunicat de l'organisme, el percentatge suposa "vuit punts més" que l'enquesta del primer semestre de l'any passat (55,4%).

L'enquesta, feta per telèfon, es va dur a terme entre el 6 i el 21 de novembre del 2023 a 750 persones majors de 18 anys.

La segona preocupació manifestada són els salaris (4%, igual que en l'anterior Observatori) i el trànsit (4%, un punt menys que en l'enquesta anterior).

A més a més, si s'agrupen les respostes sobre els aspectes que els enquestats consideren que cal millorar al Principat, el 80% assenyala "l'elevat preu i la manca d'oferta" d'habitatge (67% el semestre passat).

D'altra banda, un 22% diu que els salaris són molt baixos (18% en l'anterior enquesta), un 17% considera que el cost de la vida és molt car (14% en el primer semestre) i prop d'un 14% apunta al trànsit, les cues i els problemes de mobilitat per la xarxa viària (17% en l'anterior enquesta).

AR+I afirma que el problema de l'habitatge "repunta" com la principal preocupació de la ciutadania, que ha pujat contínuament en els darrers anys, seguit del nivell baix dels salaris i de l'elevat cost de la vida.

Per fer una comparativa, recorda que el 2005 el 60% dels enquestats considerava que calia reduir el preu de l'habitatge, mentre que el mínim històric quant a aquesta preocupació es va registrar en el primer semestre del 2016, quan el percentatge va ser del 3%.

ACORD D'ASSOCIACIÓ

D'altra banda, l'Observatori també fa referència a la naturalesa de les relacions que s'haurien de configurar entre Andorra i la Unió Europea (UE).

Així, un 11% pensa que Andorra hauria de ser "membre de ple dret" de la UE, prop d'un 30% s'alinea amb el procés associatiu actual, un 30% aposta per mantenir l'estatus que regeix actualment les relacions, mentre que un 8% pensa que s'haurien de reduir les relacions amb la UE.

MICOLOGIA

Finalment, "una de les novetats" de l'Observatori ha estat la inclusió d'un apartat dedicat a la micologia.

Un 27,5% dels enquestats afirma que surt a buscar bolets, amb clara majoria de persones amb nacionalitat andorrana (34%).

AR+I també ha preguntat als enquestats si serien partidaris de regular la recollida de bolets i es constata una divisió d'opinions: un 37,7% diu que sí, un 36,8 diu que no i un 25,4% no contesta.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés