Publicat 19/5/2014 14:12:17 +02:00CET

L'AN declara injustificats 156 acomiadaments a Panrico, els fixats per al 2015 i el 2016

Camión de Panrico, Donuts
EUROPA PRESS

MADRID, 19 May. (EUROPA PRESS) -

L'Audiència Nacional ha declarat injustificats 156 acomiadaments a Panrico, els fixats per al 2015 i el 2016, perquè considera que les esmentades extincions no es van ajustar al dret, segons han informat a Europa Press fonts jurídiques.

Segons la sala social, en aquest cas no s'ofereix cap justificació raonable de caràcter organitzatiu perquè dels 745 acomiadaments previstos en expedient de regulació d'ocupació (ERO) a cinc plantes, 79 es posposin al 2015 i 76 al 2016, ja que aquests mancarien de causa o la causa invocada en el procés culminat a finals del 2013 hauria perdut actualitat el 2015 i el 2016, "per la qual cosa no serviria de suport per a tals decisions extintives".

L'ERO de Panrico, signat el mes de novembre passat, preveia l'extinció d'un màxim de 745 contractes en quatre anys: 312 acomiadaments el 2013; 277 per a aquest any; 79 extincions per al 2015 i 77 per al 2016.

Segons la sala, si a data del 2013 existia causa econòmica i/o productiva per acomiadar 745 persones i no s'ofereixen arguments organitzatius per allargar els acomiadaments fins al 2016, posposar-ne alguns als anys 2015 i 2016 el que està demostrant és que no són precisos per conjugar la causa objectiva actualment, per la qual cosa "avui no tenen justificació".

"I si existeixen previsions de futur sobre la situació econòmica o productiva per als esmentats anys, el que serà coherent és que arribat el moment s'iniciï en el seu cas un nou procés que verifiqui la concurrència de causes, la seva intensitat i les mesures proporcionades que llavors hauran d'adoptar-se, sense que càpiga utilitzar avui a manera de bola de vidre unes previsions impossibles de contrastar", assenyala la sentència.

Segons l'acord tancat el mes de novembre passat, les extincions per al 2015 i el 2016 eren condicionades a l'evolució dels resultats de la companyia, de manera que suposant que aconseguís un resultat brut d'explotació (Ebitda) de 13 milions el 2014, de 18 milions el 2015 i de 22 milions el 2016, es comprometia a no executar els acomiadaments dels dos pròxims anys.

En concret, la sala social ha estimat parcialment la demanda interposada per CCOO i ha acordat que els acomiadaments no es van ajustar a dret en dues qüestions: diferir el pagament de la indemnització fins al seu límit legal (20 dies any i màxim 12 mensualitats) i les extincions dels contractes de treball que s'havien fixat per als dos pròxims anys.

La sala explica que els temps per executar els acomiadaments dependran de cada cas concret, però la causa no pot servir de justificació per a acomiadaments la raó de ser dels quals consisteix en previsions econòmiques o en arguments causals a futur.

Alhora, també considera no ajustat a dret la decisió d'abonar en diferit les indemnitzacions, perquè l'empresa no va acreditar que es trobava en situació real de falta de liquiditat, ni va aportar informació "veraç i completa" sobre l'operació de venda d'Artiach.

"Una absència de liquiditat no demostrada que va poder destinar els 30 milions de la venda d'Artiach a devolució dels préstecs, endarrerint injustificadament el pagament de les indemnitzacions", recull la sentència.

La sala social de l'Audiència Nacional no admet la resta de qüestions plantejades per les parts. Segons el tribunal, a l'ERO de Panrico hi van concórrer causes econòmiques, pèrdues comptables i productives; la sentència és recurrible en cassació davant del Tribunal Suprem.