Actualitzat 21/12/2016 14:30

Un sistema en línia registrarà i alertarà de casos de tortures i maltractaments institucionals

L.Serra, I.Rivera, J.Naveira, M.Aranda y R.Seguí
EUROPA PRESS

Comunicarà als organismes de drets humans els casos i crearà un banc de dades

BARCELONA, 21 des. (EUROPA PRESS) -

Un sistema de registre, comunicació i alerta de casos de violència institucional (Sirecovi) permetrà a víctimes, coneguts i organitzacions socials informar en línia sobre casos de tortures i maltractaments per part de funcionaris públics i vigilants privats a Catalunya, que seran comunicats a entitats nacionals i internacionals de protecció dels drets humans.

El Consell de l'Advocacia Catalana han signat un conveni amb la Universitat de Barcelona (UB) per donar suport a aquesta eina, creada i gestionada pel Centre d'investigació Observatori del Sistema Penal i dels Drets Humans (OSPDH) de la UB, han explicat aquest dimecres en roda de premsa el vicepresident del Consell, Julio Naveira, i el director del OSPDH, Iñaki Rivera.

Recollirà qualsevol mena de violència institucional "en un espai de privació de llibertat", com són les presons, les comissaries de policia, els centres de menors i els Centres d'Internament d'Estrangers (CIE), així com casos en la via pública en els que s'impedeix a la víctima abandonar-la lliurement.

El mecanisme vol respondre a la infrautilització dels mecanismes actuals per part de les víctimes --ja sigui per desconeixement, ineficàcia, falta de confiança o por de represàlies-- i tot i que no substitueix els mecanismes processals ni l'administració de justícia, iniciarà un conjunt d'actuacions amb l'objectiu d'aconseguir "mesures de protecció a la víctima".

Podran comunicar els fets les víctimes, els seus familiars i amics, i les organitzacions socials de defensa dels drets humans, després del que el Sirecovi comprovarà la veracitat, obtindrà el consentiment de la víctima per registrar les dades i comunicarà el fet als organismes i institucions, a més de registrar-lo en una base de dades.

En concret, ho posarà en coneixement del Síndic de Greuges i l'administració pública responsable, a més dels organismes judicials, les organitzacions socials --com la Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura i Amnistia Internacional--, i institucions nacionals i internacionals, especialment al Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura (CPT) del Consell d'Europa i el Relator sobre la Tortura de les Nacions Unides.

El mecanisme té voluntat d'aconseguir "el màxim consens", per la qual cosa abans de presentar-lo es van reunir amb tots els agents amb els quals es relaciona, mentre que té suport de l'Ajuntament de Barcelona i espera tenir una ràpida resposta institucional.

22 REGISTRES

La investigadora de l'OSPDH Mónica Aranda ha explicat que el registre "no es fa de manera automàtica ni expansiva", sinó que només es comunicarà amb els organismes responsables i relacionats amb cada cas, seguint les normatives de seguretat de les dades, amb confidencialitat i a través de formularis.

El Sirecovi, que inclourà una cartografia pública amb algunes informacions dels casos, registra actualment 22 casos, comunicats el 2016 però alguns corresponents a anys anteriors i que inclouen vuit casos descartats pel sistema, vuit arxivats i cinc casos oberts.

Entre els oberts i arxivats, cinc provenen de centres penitenciaris, tres de situacions en la via publica, un del CIE de la Zona Franca de Barcelona, un d'una comissaria, un d'un centre mèdic i l'últim en un domicili particular.

La representant de l'Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans Laia Serra -que forma part del Comitè de Prevenció de la Tortura a Catalunya-- ha alabat l'eina, pionera a Europa, perquè "formalitza un canal de protecció d'alerta que fins ara s'havia produït de manera més precària".

Ha assenyalat que serà d'utilitat per als professionals de la justícia i l'advocacia perquè permetrà traçar patrons de conducta -davant del fet que les proves estadístiques són útils segons el Tribunal Europeu dels drets humans-- i ha lamentat que la situació d'aquesta violència no és anecdòtica, i que tribunals internacionals han criticat a Espanya per fer investigacions superficials i tardanes sobre aquesta.

L'integrant de la Xarxa anti-repressió de familiars de detinguts Rosa Seguí ha celebrat que aquesta eina tindrà utilitat per a "els col·lectius que pateixen la repressió i la impunitat policial, per als familiars i per a tota la societat, perquè contribuirà a evitar praxi dolentes" portades a terme en les detencions i les institucions penitenciàries, i ha esperat que empenta a les institucions a actuar davant d'aquests casos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés