Actualitzat 27/01/2016 17:36

Les praderies marines revelen informació sobre la devastació dels ecosistemes costaners

Pradera de Posidonia oceánica
MANU SANFÃLIX /CSIC

Les praderies de posidònia han desaparegut en un 80% en menys de 30 anys

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 27 gen. (EUROPA PRESS) -

Un estudi del Departament de Física de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i del Center for Marina Research de l'Edith Cowan University d'Austràlia (ECU) ha posat de manifest que les praderies marines revelen informació sobre el procés de devastació dels ecosistemes costaners per l'acció humana.

La investigació s'ha portat a terme a la costa australiana i ha evidenciat quan va començar el procés de deteriorament massiu del fons marí com a conseqüència dels canvis ambientals i les pressions humanes, com per exemple el desenvolupament agrícola i la urbanització costanera, ha informat la UAB en una comunicat.

Els prats poden proporcionar una visió de més de 600 anys i, a més, l'anàlisi ha demostrat que les praderies de posidònia han desaparegut un 80% en menys de 30 anys.

D'altra banda, les dades obtingudes han mostrat "un augment considerable dels nivells de llumí a l'ecosistema a partir de 1960", ha assegurat el director de la investigació de l'ECU, Óscar Serrano, cosa que provoca la proliferació d'aigües que absorbeixen oxigen i la llum necessària per a la supervivència de les praderies i altres espècies marines com peixos i crustacis, entre d'altres.

FASES DEL PROCÉS

Els resultats han identificat les fases del procés de degradació, que en una primera fase resisteixen les pressions, però en la segona, amb l'estrès acumulat, superen la capacitat de resistència.

Els científics confien que amb aquesta troballa es proporcionin noves perspectives per gestionar en el futur de manera adequada els canvis ambientals i climàtics.

L'estudi, que s'ha publicat aquest dimecres a la revista 'Global Change Biology', ha comptat amb la participació del científic de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA-UAB) i del Departament de Física, Pere Masqué.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés