Actualitzat 15/02/2017 18:17

Descobreixen una població de coral vermell que suposa una "finestra al passat"

Coral vermell
JUAN CUETOS, OCEANA

BARCELONA, 15 febr. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'Institut de Ciències del Mar (ICM) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) han descobert una població de coral vermell no explotat a Còrsega que suposa "una veritable finestra al passat", ha informat aquest dimecres el centre en un comunicat.

El treball, publicat en la revista 'Scientific Reports', revela que el Mediterrani, abans que la pesca s'intensifiqués, acollia poblacions de coral vermell amb densitats relativament elevades de colònies de gran grandària centenàries i fins i tot a poca profunditat.

Segons els investigadors, conèixer l'estat original del coral vermell és "clau" per recuperar ecològicament l'hàbitat de les poblacions de coral vermell en el passat.

Aquesta població de coral, que es troba en una cova submarina dins de la Reserve Naturelle de Scandola i va ser descoberta el 2010, presenta un estat de conservació que no s'havia vist fins ara i a una profunditat considerable.

L'estudi ha desvetllat que la biomassa d'aquest coral és 100 vegades superior a les d'altres poblacions que es coneixen en el Mediterrani, incloent les zones protegides fa més de 40 anys, la qual cosa "farà replantejar quin és l'estat de referència de les poblacions de coral i la sostenibilitat de la pesca de coral", segons el científic Joaquim Garrabou.

Segons la coautora de l'estudi, Cristina Linares, aquesta població presenta un estat de conservació excepcional per la seva ubicació a la zona integral de la Reserva Marina de Scandola, "una de les reserves més ben gestionades de tot el Mediterrani gràcies a l'intens esforç de vigilància".

El CSIC ha recordat que fa més d'un miler d'anys que el coral vermell s'utilitza com a ornament i element de joieria, però a l'últim segle s'ha accelerat el seu declivi a causa de la creixent pressió de la pesca, que l'ha portat prop del col·lapse.

Alguns dels investigadors van participar també en un informe encarregat per la Generalitat sobre l'estat del coral a la costa catalana, que ha portat el Govern català a anunciar una moratòria de deu anys durant els quals estarà prohibit extreure aquesta espècie.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés