Actualitzat 07/04/2017 13:46

Barcelona estrena un centre residencial per a persones sense llar amb trastorn mental

T.Comin y L.Ortiz
Europa Press

BARCELONA, 7 abr. (EUROPA PRESS) -

Barcelona ha estrenat el centre Cal Muns, un equipament pioner a Espanya que integra serveis residencials, socials i d'atenció a la salut mental amb 45 places per a persones sense llar de la ciutat.

El centre, situat en el barri de la Bordeta, ha estat inaugurat aquest divendres pel conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín; la tinent d'Alcaldia de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, i el president de la patronal Sant Pere Claver, Pere Benito.

L'objectiu del centre, que compta amb un equip format per 100 professionals, és l'atenció a diversos col·lectius vulnerables amb especial èmfasi a la infància i adolescència en risc, joves, adults en exclusió social i persones sense llar.

L'edifici té sis plantes: la primera i la segona hi ha un centre de salut mental d'adults (CSMA) i un centre de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ), gestionats per la Generalitat, i la resta és dispositiva residencial per a persones sense sostre amb trastorns mentals.

La part residencial, que va obrir portes al març, ha estat concertada per l'Ajuntament de Barcelona amb Sant Pere Claver-Fundació Serveis Socials, amb un pressupost anual d'1,16 milions d'euros, al voltant de 70 euros per plaça i dia.

37.000 PERSONES AMB PROBLEMES D'ALLOTJAMENT

Laia Ortiz ha afirmat que el centre respon a una "evident necessitat" d'atendre l'emergència residencial de persones vulnerables a Barcelona i l'augment de problemes de salut mental entre aquest col·lectiu.

Segons ha dit, es calcula que hi ha unes 37.000 persones a Catalunya que tenen problemes d'allotjament, de les quals 11.500 no tenen llar i un 40% d'aquestes té algun problema de salut mental o d'addiccions.

DESIGUALTATS EN SALUT

Comín ha manifestat que la inauguració del centre és un exemple de col·laboració institucional, col·laboració amb el tercer sector, de projecte a llarg termini, de reconèixer les capacitats comunicatives de totes les persones amb independència de la seva situació, de posar el focus als barris més vulnerables i de donar un abordatge integral en connectar sensellarisme a salut mental.

"Les desigualtats en salut són inacceptables", ha defensat el conseller en recordar en el tancament de l'acte, que s'ha fet coincidir amb el Dia Mundial de la Salut que aquest any té el lema 'Parlem de depressió'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés