Actualitzat 06/07/2017 16:42

Rovira (ERC) acceptaria un acord entre les esquerres catalanes però abans de l'1-O

Debat A.Gabriel (CUP) M.Rovira (ERC) X.Domènech (Catcomú) i N.Parlon (PSC)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 6 jul. (EUROPA PRESS) -

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha descartat aquest dijous una futura coalició dels partits de l'esquerra catalana sense tenir en compte el referèndum de l'1 d'octubre, per la qual cosa ha demanat que si hi ha una coalició entre aquestes forces hauria de ser abans d'aquesta data: "Fem-ho ara"

Ho ha dit en un debat de la Universitat Progressista d'Estiu a Catalunya en el qual també han participat el coordinador general de CatComú, Xavier Domènech, l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona) i Secretària de cohesió social i integració del PSOE, Núria Parlon, i la diputada de la CUP al Parlament, Anna Gabriel.

"No podem projectar un Govern d'esquerres sense tenir present l'oportunitat que avui tenim en les nostres mans", ha sentenciat la líder republicana en resposta a una pregunta sobre què passarà entre els partits d'esquerres després de l'1-O

El debat ha abordat les polítiques socials, i Rovira ha criticat els partits d'esquerres que "dilaten l'agenda social per no abraçar el referèndum" --en referència als 'comuns'--, ja que considera que l'1-O donarà sortida a aquestes polítiques a Catalunya.

Per a Domènech, un Govern d'esquerres no és només possible sinó que "és necessari", perquè creu que hi ha una majoria social d'esquerres no representada en les institucions, però lamenta que no hagi succeït en el passat, tenint en compte que la Generalitat està dirigida ara per ERC i el PDeCAT.

Parlon ha acusat les formacions independentistes de supeditar la igualtat a la defensa de la identitat, i ha afirmat que l'agenda social va quedar truncada amb el pacte d'estabilitat en el passat entre el PP i CDC --ara PDeCAT--, que ara governa amb ERC.

Gabriel ha afirmat que voldrien un Govern d'esquerres i que ningú sentís "vergonya per veure els seus" en les institucions, i ha afirmat que estan disposats a crear aliances amb tots aquells que vulguin retornar el poder a la gent, que no tinguin com a límit ni la Constitució, ni l'Estatut, ni els mercats ni la UE, encara que també ha defensat que l'1-O no és només identitari sinó un element democratitzador.

Per la seva banda, Rovira ha defensat que l'Estat és cada vegada més de dretes, cosa que Gabriel ha apuntalat afirmant que no es tracta només del Govern, ja que la magistratura no ha fet "depuració de franquistes", i Parlon li ha criticat perquè considera que no es pot identificar l'Estat amb la dreta.

A més, ha criticat que es tracti d'identificar l'independentisme amb un moviment exclusivament de l'esquerra: "Cal separar la idea romàntica distorsionada que l'independentisme en bloc sigui monolíticament d'esquerra", ha dit Parlon, i Domènech ha criticat que a Catalunya, en aquesta legislatura, s'estan fent polítiques de dretes, perquè hi ha una majoria en la Generalitat que no es correspon amb la majoria social que considera d'esquerres.

Rovira ha defensat que el referèndum de l'1-O suposa "el canvi contra les elits i l'statu quo", i considera que els que critiquen el pacte independentista per ser entre ERC i PDECAT ho fan com a excusa per no reconèixer que el referèndum és l'eina de canvi, segons ella.

IDENTITAT

Domènech ha demanat un debat identitari a Catalunya perquè considera que en un moment en què hi ha un 17% de població immigrant "s'està donant per descomptat quina és la identitat del país".

Gabriel ha recordat que la CUP considera que estan en una etapa d'identitat mestissa, i davant l'emplaçament de Domènech, que ha afirmat que Catalunya serà d'esquerres o no serà i que ho serà amb els independentistes i amb els que no ho són, ha respost que "tant de bo, però que per això es necessita que les esquerres no entenguin el referèndum només per dirimir la qüestió territorial, sinó també com a element transformador".

ALCALDES EN L'1-O

Parlón també ha exigit al Govern català que assumeixi la responsabilitat del seu projecte i eviti traslladar-la als alcaldes i càrrecs electes dels ajuntaments: "Els alcaldes i alcaldesses no seran els responsables que no es pugui votar".

Des del Govern català ja es va anunciar que en cas que els ajuntament no oferissin els col·legis electorals, la Generalitat habilitaria espais perquè la gent pogués votar, fet al qual els alcaldes socialistes no s'oposaran, segons Parlon.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés