Publicat 20/04/2016 10:58

Otegi diu que encara hi ha qui veu "raons" per a la lluita armada, però que se solucionaria amb el tema dels presos

Arnaldo Otegi
EUROPA PRESS

Afirma que ETA ha d'abordar el desarmament de la manera "més correcta", encara que creu que, quan es produeixi, "l'Estat copejarà amb més ràbia"

BILBAO, 20 abr. (EUROPA PRESS) -

El secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, ha afirmat que encara hi ha qui pensa "que hi ha raons per continuar amb la lluita armada", la qual cosa atribueix "a un punt de frustració" que s'acabaria "solucionant amb el problema dels presos". D'altra banda, ha assegurat que ETA ha d'abordar el desarmament de la manera "més correcta, encara que, quan es produeixi, "l'Estat espanyol ens copejarà amb més ràbia".

En una entrevista al programa Azpimarra+, recollida per Europa Press, Otegi ha defensat l'excarceració dels presos "al més aviat possible" i ha advocat per utilitzar "tots els recursos" per aconseguir-ho.

Segons el seu parer, l'Estat espanyol "instrumentalitza" els reclusos per "evitar l'inici del procés independentista" que, en la seva opinió, és "un error" que no hagi començat ja. "Nosaltres hem d'aconseguir que els presos es converteixin en part d'aquest procés, encara que la decisió és seva", ha explicat.

En relació a la decisió d'optar per les vies legals per aconseguir la posada en llibertat dels presos, el dirigent de Sortu ha assenyalat que aquest problema "no es pot analitzar de forma aïllada" i s'han de tenir en compte, tant les diferents fases que hi ha hagut en les últimes dècades, com la pluralitat del Col·lectiu de Presos, "ja que tots no són d'ETA".

"LLUITA ARMADA"

Preguntat per les dissidències que poden existir dins de l'esquerra abertzale, Otegi ha reconegut que encara hi ha qui pensa que "hi ha raons per continuar amb la lluita armada". No obstant això, creu que, darrere d'aquest plantejament, "hi ha un punt de frustració" que, al seu judici, s'acabaria solucionant amb el tema dels presos, "encara que sempre hi haurà un risc perquè existeixin petites dissidències".

En relació amb les víctimes d'ETA, Otegi ha manifestat que l'esquerra abertzale ha fet passos en el seu reconeixement i seguirà fent "més esforços" en aquest sentit. "Crec que es parla molt de les víctimes, quan el que hauríem de fer és parlar-hi més, i nosaltres estem disposats a fer-ho", ha subratllat.

No obstant això, considera "que les elits polítiques instrumentalitzen les víctimes per atacar l'esquerra abertzale". "Quantes vegades s'ha somiat en aquest país amb la fi de l'activitat armada d'ETA? I ara que ha arribat, en lloc de més tranquil·litat, hi ha més crispació", lamenta.

DESARMAMENT D'ETA

Arnaldo Otegi, que creu que va ser el canvi d'estratègia de l'esquerra abertzale el principal motiu pel qual ETA acabés l'activitat armada, reconeix que, tant el procés de desarmament d'ETA com el tema dels presos, "està bloquejat".

"ETA vol deixar les armes, però l'Estat espanyol no vol saber res d'això. Tots veiem que cal solucionar el tema dels presos, però l'Estat espanyol no ho vol, l'Estat central vol evitar abordar el debat polític de fons i, per això, no té interès en la dissolució d'ETA, prefereix una situació de bloqueig", ha explicat.

En aquest sentit, ha manifestat que l'Estat espanyol manté actius "diversos operatius" per "obstaculitzar qualsevol pas cap al desarmament" de l'organització armada i que "el seu objectiu és que el procés es podreixi".

Per tant, creu que l'alternativa ha de ser "la unilateralitat" i que ETA desenvolupi el procés de desarmament de la manera "més correcta" possible. "Estic segur que el dia en què es produeixi el desarmament, l'Estat espanyol ens copejarà amb més ràbia", afegeix.

PROCÉS INDEPENDENTISTA

D'altra banda, Otegi també ha defensat que s'iniciï un procés independentista des de la unilateralitat, ja que considera impossible arribar a un acord amb el Govern central sobre el dret a decidir.

"Nosaltres estem convençuts que no hi ha possibilitat per a la democratització de l'Estat espanyol. Si algú ho creu, estem disposats a recórrer aquest camí cap a Madrid al costat d'ells, però sempre amb un pla 'B', perquè, quan ens diguin 'no', tinguem una alternativa i fem el mateix camí que Catalunya", explica.

Otegi ha advocat per buscar una solució a les conseqüències del conflicte i, al seu torn, iniciar el procés independentista perquè considera un "error" que, en aquests moments, el procés independentista no estigui en marxa.

En relació als debats interns a Sortu i EH Bildu, ha afirmat que cal diferenciar clarament l'esquerra abertzale i EH Bildu.

"EH Bildu no és l'esquerra abertzale. EH Bildu és la casa de tots els independentistes, però és plural", subratlla.

Otegi reconeix que l'esquerra abertzale ha de seguir fent passos per canviar la seva cultura política. "Entre altres coses, hem d'entendre que EH Bildu no és l'esquerra abertzale, que EH Bildu no farà les mateixes lectures polítiques que l'esquerra abertzale. Hem d'escoltar més la gent, per després fer-los arribar la nostra proposta i que després la gent sigui qui decideixi", ha explicat.

VOL SER CANDIDAT A LEHENDAKARI

Finalment, ha indicat que l'esquerra abertzale no ha encertat en la seva gestió davant la crisi econòmica perquè van marcar com a objectiu principal la solució de les conseqüències del conflicte, "quan les preocupacions i els problemes de la societat eren altres". Així mateix, creu que, malgrat els missatges positius, es podria estar davant una nova crisi.

Finalment, ha reiterat que està disposat a ser el candidat a lehendakari d'EH Bildu, "si així ho decideix la gent", però ha insistit que "més important que els candidats són els projectes polítics".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés