Actualitzat 29/07/2016 16:25

L'Estat insta el TC a analitzar les possibles responsabilitats penals de Forcadell

Sáez de Santamaría
EUROPA PRESS

MADRID, 29 Jul. (EUROPA PRESS) -

L'Estat ha obert aquest divendres la porta a la possibilitat que la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, hagi de fer-se càrrec de responsabilitats penals per tramitar la resolució sobre la "desconnexió" de Catalunya que va aprovar el Parlament dimecres passat, i ha demanat al Tribunal Constitucional que remeti a la Fiscalia les "vulneracions" que ha comès de les seves resolucions.

Així ho ha anunciat la vicepresidenta del Govern central en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, després de la reunió del Consell de Ministres. Es tracta d'una de les mesures incloses dins de l'incident d'execució de sentència presentat davant del Tribunal Constitucional contra la resolució del Parlament, que demana a més que sigui declarada nul·la i suspesa de manera immediata.

Segons el parer del Govern central, seguint amb l'informe elaborat per l'Advocacia de l'Estat, Forcadell va desobeir una sentència del Tribunal Constitucional del desembre del 2015 perquè va incloure a l'ordre del dia del ple del Parlament la votació de la resolució de "desconnexió", que havia estat declarada inconstitucional i nul·la.

Per aquesta raó, insta el tribunal a "deduir testimoni de particulars" per exigir les responsabilitats penals que poguessin correspondre a la presidenta del Parlament, fet que a la pràctica suposa que el tribunal remeti a la Fiscalia el conjunt d'actuacions desenvolupades per Forcadell perquè, "en el seu cas", es pugui procedir penalment contra ella.

"S'ha vulnerat una decisió judicial i entenem que hem de demanar al Tribunal Constitucional que, en vista d'aquesta actuació, la remeti a la Fiscalia", ha explicat la vicepresidenta, que creu que Forcadell va poder "incórrer en delicte" quan va incloure a l'ordre del dia el debat i votació de la resolució de "desconnexió".

AVÍS A PUIGDEMONT I CONSELLERS

D'altra banda, l'incident d'execució de sentència interposat per l'Advocacia de l'Estat també demana al Tribunal Constitucional que insti una sèrie de responsables públics catalans que s'abstinguin de fer qualsevol actuació que pugui incomplir les seves sentències i avançar en la resolució de "desconnexió".

I els avisa que, si desobeixen, podrien haver de fer-se càrrec de multes entre els 3.000 i els 30.000 euros, la suspensió de les seves funcions durant el temps necessari per garantir l'"observança" de les resolucions del Tribunal Constitucional o l'obertura de possibles responsabilitats penals.

Aquest avís es fa un altre cop a Forcadell, a la resta de membres de la Mesa del Parlament, al secretari general de la Cambra, al president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i als altres components de l'Executiu català.

En concret, vol que s'imposi als responsables del Parlament la prohibició expressa de convocar els òrgans de la Cambra per debatre i votar cap iniciativa que "directament o indirectament" pretengui donar compliment a la resolució impugnada, segons el text de l'incident d'execució, a què ha pogut accedir Europa Press.

I imposi a Puigdemont i els seus consellers la prohibició de tramitar propostes legislatives, dictar normes de rang reglamentari o portar a terme qualsevol iniciativa que pugui donar compliment a aquesta resolució, i els adverteix de les responsabilitats en cas d'incomplir, incloses les penals.

RECORDA LA MALA SITUACIÓ DE LES FINANCES CATALANES

Entre aquestes iniciatives podrien haver-hi les lleis per a una administració tributària pròpia i una seguretat social per a Catalunya acordades per JxSí i la CUP. Quant a elles, la vicepresidenta ha explicat que l'Estat diferencia entre les propostes dels grups parlamentaris i altres decisions institucionals, però ha deixat clar que vigilen que tots els parlaments autonòmics compleixin amb la Constitució i, "si s'hi prenen passos contraris", es passarà a actuar.

"En el moment en què estan les finances catalanes estant plantejant-se agències o sistemes de seguretat social, tot i ser deficitaris per al pagament de pensions, em sembla un trist favor als proveïdors i pensionistes --ha criticat Santamaría--. Però cadascú veurà les seves prioritats. Quan hi hagi incompliments constitucionals l'Estat actuarà d'acord amb el procediment que ens recomani l'Advocacia de l'Estat".

Amb el pas fet aquest divendres davant del Tribunal Constitucional, l'Estat considera que ha actuat amb "proporcionalitat i racionalitat" a una "vulneració flagrant" de l'ordre constitucional. "Vam dir que no en deixaríem passar ni una i no n'estem passant ni una", ha emfatitzat.

CONTACTES DE RAJOY AMB LA RESTA DE LÍDERS

Segons ha recordat, el president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ja va parlar d'aquest assumpte dimecres passat amb els líders de PSOE, Podem i C's, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera, i tornarà a fer-ho aquest divendres després de la decisió adoptada, a la recerca de "la unitat dels demòcrates".

L'objectiu és "defensar el marc de convivència i Estat de Dret" perquè "ningú no pot estar per sobre de la llei". "Disposem d'instruments jurídics per portar-los a terme i els utilitzem de manera raonable i proporcionada", ha insistit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés