Publicat 04/02/2016 19:20

Entitats contra el comerç il·legal de coltan es reuneixen amb Colau i Romeva

MWC 2015
EUROPA PRESS

BARCELONA, 4 febr. (EUROPA PRESS) -

Representants de Lafede.cat i la Xarxa d'Entitats per la República del Congo s'han reunit amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau --aquest dimecres a la tarda--, i amb el conseller d'Exteriors de la Generalitat, Raül Romeva --aquest dijous al matí--.

Han demanat a les administracions que instin la Fundació Mobile World Capital Barcelona d'incloure al congrés "un espai de diàleg sobre la responsabilitat social de les empreses de telefonia mòbil", així com el compromís d'incloure criteris ètics en condicions de contractació pública, ha explicat a Europa Press la representant de la xarxa congolesa Rita Huybns.

A les reunions hi ha assistit la periodista i activista Caddy Adzuba, que lluita des de fa anys contra el comerç il·legal del coltan, que segons Huybns té "una relació directa amb la situació de violència que pateix el país", en què existeixen més de 2.000 mines on s'extreu el mineral i vinculen, als grups armats que les controlen, fins a cinc milions de morts i més de 300.000 dones violades.

Huybns ha valorat molt positivament totes dues trobades, en què ha trobat un "gran interès per la temàtica" i un compromís, per la qual cosa l'entitat espera poder treballar aviat per a les pròximes edicions del Mobile World Congress (MWC) que acollirà la ciutat, si bé no hi ha temps de preparar-lo per aquest 2016.

"Volem un espai obert, per informar i dialogar sobre la foscor i la falta de transparència" en l'explotació de minerals, ha explicat, i ha afegit que tot i que es poden criticar els negocis opacs d'algunes empreses, volen dialogar de manera constructiva, buscant complicitats.

Volen posar en relleu les dues cares de l'alta tecnologia, que d'una banda és una gran eina, però per una altra, l'obtenció de materials per a la seva fabricació és, en aquests casos, a costa d'una "vulneració constant dels drets humans", amb treball infantil, assassinats, violacions i segrestos diaris, així com una pobresa extrema que contrasta amb la riquesa de recursos naturals del Congo.

LEGISLACIONS

Lafede.cat, formada per més d'un centenar d'ONG i associacions catalanes per a la cooperació, la pau i el desenvolupament, ha explicat en un comunicat que la xarxa congolesa també ha sol·licitat als grups presents al consistori que impulsin legislacions nacionals o internacionals per parar o controlar el comerç il·legal de minerals i que promoguin alternatives en el sector.

Consideren "necessari incorporar criteris ètics als plecs de condicions de contractació" de telefonia mòbil de les administracions públiques, així com el foment d'iniciatives responsables en aquest àmbit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés