Actualitzat 11/12/2016 10:57

Batet veu al PSOE "polaritzat" i demana que es mantingui al PSC en els òrgans directius

Meritxell Batet, PSC
EUROPA PRESS

Urgeix a iniciar en 2017 la reforma de la Constitució des del consens

BARCELONA, 11 des. (EUROPA PRESS) -

La líder del PSC al Congrés, Meritxell Batet, ha assegurat que el PSOE està actualment "polaritzat" entre partidaris i detractors de l'exsecretari general Pedro Sánchez i de la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, i ha demanat que en el procés de reconstrucció del partit s'advoqui per mantenir al PSC en els òrgans de direcció.

En una entrevista d'Europa Press, preguntada per si una pugna entre Sánchez i Díaz pel lideratge aguditzaria la divisió interna, ha confiat que el pròxim congrés i procés de primàries serveixin precisament per al contrari: "Seria bo que el partit trenqués aquesta dinàmica de polarització i que tots els socialistes sortíssim units".

De Sánchez ha dit que no parla sovint amb ell i que necessita fer una reflexió per madurar la seva posició mentre recorre Espanya per estar amb els militants, i de Díaz ha destacat que té "unes bones bases per tenir la capacitat d'entendre la realitat catalana i qualsevol altra de l'Estat".

"Tant en un cas com en un altre són decisions personals" que han de prendre tots dos, ha considerat Batet, que ha destacat que, sigui quin sigui el candidat, el fet important és que contribueixi a la unió de tots els socialistes i al desplegament del projecte federal.

Sobre els crítics que consideren que els socialistes andalusos tenen massa pes en el PSOE, Batet ha considerat que es tracta d'"expressions reduccionistes", i ha confiat que guanyi qui guanyi les primàries sabrà representar als socialistes de tot Espanya.

En tot cas, Batet demana que la Comissió Gestora convoqui com més aviat millor el pròxim congrés per començar a reconstruir el partit, que en els seus òrgans directius espera que el PSC segueixi tenint presència: "Ells tenen la posició de força i si es neguen no podrem fer res, però estic convençuda que això no passarà".

COMISSIÓ NEGOCIADORA

El paper del PSC en el PSOE i la relació entre les dues formacions es decidirà a la comissió negociadora que van impulsar el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el líder de la Comissió Gestora del PSOE, Javier Fernández, i que Batet ha avançat que es reunirà per segona vegada abans de Nadal en una trobada a porta tancada.

Batet és una dels tres representants del PSC en aquesta comissió negociadora i treballa, entre d'altres coses, per aconseguir que els socialistes catalans segueixin participant en l'elecció del líder del PSOE, després que alguns crítics amb la ruptura de vot hagin apuntat a vetar-los a les primàries: "Ara és moment d'enfortir les relacions i estendre ponts" entre dos partits agermanats des de 1978.

Descarta importar la relació que tenen a Alemanya la CDU i la CSU, i espera que es torni a readmetre al PSC en la direcció del grup parlamentari del Congrés perquè així "ho exigeix el moment polític", especialment el procés sobiranista.

"Seria un contrasentit que, just ara, que els altres partits s'estan movent en la direcció del diàleg que nosaltres hem estat apuntant durant anys, fos el PSOE el que mira en direcció contrària", ha advertit.

Preguntada per les discrepàncies en el si del PSOE davant del reconeixement de Catalunya com a nació que defensa el PSC, Batet ha dit que tots els socialistes estan d'acord a reconèixer les "singularitats" catalanes en la Constitució i que la terminologia que s'acabarà usant ja se n'anirà concretant a mesura que avancin les negociacions entre tots els partits per a la reforma de la Carta Magna.

Batet urgeix a emprendre aquesta reforma en l'actual legislatura i creu que 2017 serà un moment òptim perquè els grups parlamentaris comencin a negociar-la: segons la seva opinió, el primer pas ha de ser fixar quins articles han de modificar-se perquè intentar canviar tota la Constitució impediria el consens i el pacte.

Consens i pacte són precisament dos ingredients bàsics absents en la recepta constitucional que va proposar el primer ministre italià Matteo Renzi i per això va fracassar: "No es va fer el treball previ de buscar els consensos necessaris".

Posteriorment a que, precisament després del rebuig a la proposta de Renzi, el president Mariano Rajoy hagi apostat per posposar la reforma constitucional i assegurar la igualtat entre tots els espanyols, Batet ha avisat que "igualtat no vol dir uniformitat i la diversitat no està confrontada amb la igualtat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés