Actualitzat 24/05/2016 16:28

Barcelona i Ecas impulsen un pla contra la pobresa energètica que crearà 100 llocs de treball

BARCELONA, 25 gen. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona i Entitats Catalanes d'Acció Social (Ecas) han signat un conveni de col·laboració per combatre la pobresa energètica i millorar les condicions del parc d'habitatge, mitjançant una iniciativa que té un pressupost de 2,5 milions i que crearà 100 llocs de treball per a persones amb dificultats d'accés al mercat laboral, preferentment aturats de llarga durada i de més de 45 anys.

La tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, i la presidenta d'Ecas, Teresa Crespo, han destacat aquest dilluns en roda de premsa que el programa té una durada de sis mesos, durant els quals preveuen intervenir en uns 5.000 habitatges, amb l'objectiu de millorar les seves condicions per contribuir a reduir el consum energètic i les factures, en un programa del qual l'Ajuntament assumeix el 80% del pressupost i en què entitats d'Ecas aporten el 20% restant.

La iniciativa, en què també col·laboren Labcoop i el Programa Làbora, es desenvoluparà als districtes de Sant Andreu i Sant Martí mitjançant l'entitat ABD --que porta a terme la coordinació operativa del programa--; a Nou Barris i Horta-Guinardó a través de la Fundació Salut i Comunitat; a Ciutat Vella i Sarrià-Sant Gervasi amb Suara i Surt, i a Les Corts i Sants-Monjuïc amb Àmbit Prevenció i Iniciatives Solidàries.

Preveu intervenir a cadascun dels cinc territoris en unes 1.000 llars --sumant els 5.000--, en què primer es farà una visita per diagnosticar la situació de l'habitatge, després s'oferiran mesures d'estalvi --amb un kit energètic amb bombetes i aïllants, entre d'altres elements--, i finalment s'analitzarà la situació després de les millores.

INSERCIÓ LABORAL

El programa crearà ocupació mitjançant la requalificació professional de persones que són beneficiàries del programa Làbora i que tenen dificultats d'inserció al mercat laboral --especialment que tinguin formació i experiència a l'àmbit de la construcció-- per dirigir-los cap a nous nínxols d'ocupació que contribueixen a una millora ambiental.

Contractarà 20 persones a cadascun dels cinc territoris, amb 15 agents energètics i cinc informadors a cadascun, llocs per als que s'han valorat 319 currículums, dels quals s'han preseleccionat 154, 130 dels quals s'han mantingut en el procés després d'una acció grupal, dels quals 85 presenten un perfil d'agents i 45, d'informadors.

Els seleccionats seran contractats l'1 de febrer i iniciaran el procés de formació --de 128 hores--, i seran treballadors seguint el Conveni Català d'Acció Social a 32 hores setmanals i amb un sou de 1.070 euros bruts en la categoria d'administratiu, ha detallat Ortiz preguntada pels periodistes.

Els agents s'encarregaran de la diagnosi dels habitatges, de detectar situacions de vulnerabilitat, d'assessorament i gestió tarifària, de detectar eventuals irregularitats en els serveis energètics, d'instal·lar mesures d'aïllament i de derivar casos a serveis socials per a possibles reformes i corts de subministrament, entre d'altres funcions.

Els informadors portaran a terme la gestió administrativa, la planificació d'intervencions, l'atenció telefònica, la recepció de casos i de contacte amb els usuaris i la gestió d'incidències, entre d'altres.

Preguntada sobre la situació de les persones que utilitzi el programa després dels sis mesos que dura, Ortiz ha assenyalat que el el Govern d'Ada Colau exigeix a les empreses subministradores incloure en el protocol en el qual estan treballant que prestin serveis d'informació i assessorament, funcions en les quals assegura que encaixarien aquests perfils.

780.000 EUROS EN AJUDES

Sobre les ajudes municipals per combatre la pobresa energètica, ha assenyalat que l'Ajuntament ha concedit 780.000 euros en 5.062 ajudes en aquest àmbit en 2015, xifra que representa un augment del 22,71% respecte a l'any anterior però que "queda lluny" davant de la realitat, ja que es calcula que al voltant d'un 10% dels barcelonins estan en situació de pobresa energètica.

Preguntada per si les companyies compleixen i no tallen el subministrament sense consultar si es tracta de casos de vulnerabilitat, Ortiz ha assegurat que només han tingut coneixement de tres casos, dos dels quals es van solucionar amb rapidesa i un tercer del qual han tingut coneixement aquest mateix cap de setmana i en què estan treballant, després del que ha avisat que l'Ajuntament denunciarà si es produeixen casos que ho incompleixin.

Ha destacat que l'Ajuntament ha de tenir un paper més proactiu i treballar en xarxa --com en aquest programa, que celebra que genera un cercle que aborda tant la pobresa energètica com la inserció laboral-- per millorar l'atenció: "No hem d'esperar que ens vinguin a buscar, hem d'anar a veure els qui són" els afectats.

Crespo ha ressaltat que la iniciativa és un "programa transformador, no un projecte petit o una prova pilot, sinó que vol ser un nou model de lluita contra la pobresa energètica" que busca nous perfils professionals per crear nous llocs de treball.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés