Actualizado 07/07/2016 18:13

Construeixen a Rubí una planta experimental de depuració d'aigües per passar de consumir energia a generar-ne

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La iniciativa està impulsada per investigadors de la UAB i l'empresa DAM

ACN

Rubí.-Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'empresa DAM han creat una nova planta experimental de depuració d'aigües que ha de permetre passar de consumir energia a generar-ne. Aquesta investigació rep el nom de 'Saving-E', s'emmarca en el projecte europeu Life i busca demostrar com el nou sistema de depuració ideat pels recercadors es pot portar a escala industrial. La planta s'ha construït a l'Estació de Depuració d'Aigües Residuals de Rubí-Valldoreix (Vallès Occidental). El coordinador del projecte, Julian Carreras, ha explicat que la principal innovació és la introducció d'uns bacteris en el procés de depuració que permetran generar un 50% més de biogàs i, alhora, reduir l'energia necessària per portar a terme el procés d'aireació. En comparació amb els actuals sistemes, aquest ha de reduir un 40% el consum energètic total, un 10% l'abocament de compostos de nitrogen i un 20% les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Les depuradores actuals requereixen, com a mínim, un consum anual d'energia d'entre vuit i quinze kilowats per habitant. L'objectiu d'aquest projecte és reduir aquest consum energètic arribant fins al punt de que les depuradores no només no gastin sinó que permetin crear energia, així com de reduir l'emissió de gasos efecte hivernacle. La planta pilot té un volum total de dos metres cúbics i tractarà tres metres cúbics d'aigua residual urbana al dia.Carreras ha explicat que totes les depuradores convencionals combinen diversos tipus de bacteris per al procés de tractament de l'aigua, que, entre d'altres coses, elimina el nitrogen residual. La principal innovació és la introducció dels bacteris anammox en aquests processos biològics, un bacteri que no és nou però que per primera vegada s'utilitzarà amb aquestes finalitats en una depuradora. L'investigador ha explicat que aquets bacteris eliminaran totalment el nitrogen de l'aigua i el convertiran en biogàs, que és un gas format fonamentalment per metà i que es pot usar per a obtenir calor i electricitat. D'aquesta manera, el projecte donarà la volta a la situació actual on les depuradores creen energia "però menys de la que consumeixen" i passaran a crear-ne més, en concret esperen un increment del 50% en la creació de biogàs.D'altra banda, la prova pilot ha de demostrar que el nou sistema també serveix per reduir el cost energètic. En aquest sentit, Carreras ha explicat que el 50% dels costos d'una depuradora provenen del procés d'aireació, que consisteix en introduir aire perquè els bacteris utilitzats fins ara puguin portar a terme el procés biològic requerit. El nou sistema redueix aquests costos en un 40-50% ja que requereix de menys aireació. A l'Estació de Depuració d'Aigües Residuals de Rubí-Valldoreix el que es portarà a terme és una prova pilot però l'objectiu final és poder demostrar que aquesta tecnologia es pot aplicar en qualsevol depuradora mitjana o gran, segons ha dit Carreras. Està previst obtenir els primers resultats a l'octubre del 2017 i aconseguir la validació definitiva el 2018.El projecte compta amb un pressupost de 1.169.068 euros, un 58% dels quals sufragats per la Unió Europea (UE). En formen part el GENOCOV del Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de al UAB, l'empresa Depuració d'Aigües del Mediterrani (DAM), l'Agència Catalan de l'Aigua (ACA) i la Plataforma Tecnològica Europea per a l'Aigua (WssTP). En la presentació de la planta pilot aquest dijous, hi han participat la rectora de la UAB, Margarita Arboix, i el director general de l'ACA, Jordi Agustí, entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés