Actualitzat 28/09/2015 16:00

Viggo Mortensen sobre Catalunya: "El perill és no parlar i no escoltar l'altre"

"No pots fugir de les grans preguntes de la vida", considera

   BARCELONA, 28 Set. (EUROPA PRESS) -

   L'actor estatunidenc Viggo Mortensen ha assegurat aquest dilluns sobre les eleccions catalanes: "El perill en aquests conflictes és no parlar, i més que no parlar, no escoltar l'altre; la base és escoltar i observar".

   En una entrevista d'Europa Press a Barcelona amb motiu de la presentació de la pel·lícula 'Lluny dels homes' --que protagonitza--, Mortensen ha explicat: "Ahir vaig arribar a Catalunya i veient la televisió a l'hotel, cada canal semblava un conte completament diferent, és molt interessant".

   "El conte (en què està basat la pel·lícula) es pot comparar amb l'actualitat i amb com es pot solucionar una crisi cultural o política: deixar parlar i decidir", ha remarcat Mortensen, partidari que cal que les persones dialoguin, intercanviïn les seves opinions i al final decidir lliurement.

   La pel·lícula, que a Espanya s'estrenarà el 2 d'octubre i està dirigida per David Oelhoffen, és una adaptació d'un relat d'Albert Camus, situat a l'esclat de la Guerra de la Independència d'Algèria el 1954, i on ell encarna un professor francès que ha d'escortar Mohammad, un local acusat d'assassinat, cosa que els embarcarà en una lluita per la llibertat.

UN 'WESTERN'

   Per a Mortensen, la pel·lícula versa sobre "la qüestió dels pobles originaris, l'imperialisme, la societat que intenta imposar-se a l'existent, la idea de la propietat i de les fronteres" a l'estil dels antics 'western'.

   El seu personatge és algú que ha tingut "experiències amb la violència i la corrupció i que ja ha fet la seva feina com a policia o justicier i no vol res més d'això", però a la força d'haver d'ajudar Mohammad es veu obligat a prendre decisions morals sobre la justícia.

   Precisament, el títol 'Lluny dels homes' intenta posar sobre la taula com algú que desitja mantenir-se al marge dels conflictes humans i fer el bé com a professor enmig de les muntanyes no pot ser aliè a això: "No pots fugir dels problemes de la vida, les malalties, la mort, els conflictes socials i les grans preguntes de la vida".

   Això és així perquè en la vida s'imposen situacions com l'amistat "involuntària i inesperada" que fan prendre partit i obliguen a adoptar posicions morals mitjançant l'escolta l'un de l'altre dels personatges, als quals l'espectador també va descobrint conforme avança l'acció.

   Mortensen ha exalçat tant la qualitat de l'adaptació del relat com la vigència d'aquest, ja que aporta llum sobre els conflictes culturals entre Occident i el món musulmà: "Em sorprèn que no s'hagués fet abans com a pel·lícula", ja que l'ha considerat una de les millors adaptacions cinematogràfiques de l'obra de Camus.

   L'actor ha aplaudit la intel·ligència i proximitat de Camus, així com el fet de no fer discursos elitistes i tenir molta valentia en tractar de temes sociològics i sociopolítics moltes vegades sense resposta: "L'admiro com a escriptor i humanista, no té por de ficar-se en el fang".

   Per a l'acompliment del seu personatge, Mortensen ha hagut d'aprendre àrab des de zero amb el dialecte algerià --ajudant-se de "certs sons" del danès i l'espanyol--, cosa que li ha resultat gairebé més fàcil que adaptar el seu accent francès, ja que ell va aprendre aquest idioma en l'adolescència però amb un parlar propi de Québec.

   En la seva pròxima pel·lícula --ja rodada i amb estrena prevista en Sundance-- 'Captain fantastic' encarna un cap de família que ha educat els seus sis fills aïllats del món urbà però amb grans dosis d'erudició cultural i lliçons de supervivència, i que es troben en conflicte quan aquests han de desembarcar en una gran ciutat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés