Actualitzat 06/10/2017 14:42

Emma Vilarasau debuta en novel·la amb una història de dues dones "tossudes i amb coratge"

Emma Vilarasau y Montse Barderi en la presentación de 'Camí d'anada i tornada'
EUROPA PRESS

BARCELONA, 12 gen. (EUROPA PRESS) -

L'actriu Emma Vilarasau s'ha estrenat com a escriptora amb una novel·la epistolar que recrea la relació entre dues dones reals, "tossudes i amb coratge" que van viatjar de Suïssa a l'Afganistan després de la I Guerra Mundial, i que està escrita a dues veus juntament amb l'escriptora Montse Barderi, amb opcions de portar-se a l'escena teatral en dos anys.

'Viatge d'anada i tornada' (Columna) va néixer com una obra de teatre, en forma de cartes i telegrames entre dos personatges reals: l'escriptora i reportera Ella Maillart i la poeta i historiadora Annemarie Schwarzenbach, tot i que al final Barderi va convèncer Vilarasau per publicar-ho com a novel·la, segons han explicat les autores aquest dimecres en roda de premsa.

"Em va enganyar", ha fet broma Vilarasau, recordant les seves reticències inicials a endinsar-se en un món desconegut per a ella, fent una unió inusual en què Barderi ha aportat la seva experiència com a escriptora mentre que el bagatge teatral de Vilarasau ha donat un gran sentit del ritme, amb frases molt clares i concises que, tot i tractar-se de cartes, tenen aire de diàleg.

El procés, que Barderi ha considerat "polifònic i no a quatre mans", ha donat lloc a un text que Vilarasau té clar que interpretarà: serà la temporada 2018/2019, Fernando Bernués en serà el director i ella mateixa vol posar-se a la pell d'Ella Maillart.

Aquest personatge és el d'una escriptora, reportera, fotògrafa i única dona que va participar en els Jocs Olímpics del 1924, exemple de persona vital i amb ganes de tirar endavant: "Oposada al típic personatge turmentat que tant estem acostumats a veure", ha descrit l'actriu.

En canvi, 'turmentada' seria la millor descripció de l'altra protagonista, Annemarie Schwarzenbach, una poeta, historiadora, fotògrafa i lluitadora antifeixista a qui l'addicció a la morfina té tancada en un sanatori mental als Estats Units quan comença la novel·la.

ANTIBEL·LICISME

Una carta d'Annemarie demanant auxili a Ella, que es troba a l'Índia, és el detonant de la novel·la, una ficció basada en un fet real: el 1939 totes dues van viatjar juntes en cotxe des de Suïssa fins a Kabul (Afganistan), un punt de partida que serveix a Barderi i Vilarasau per imaginar-se què pensaven, incidint en l'antibel·licisme, el compromís polític, les relacions íntimes profundes i les segones oportunitats.

"Són un exemple de tossuderia, disciplina i coratge per arribar a ser el que elles creien que havien d'arribar a ser, contundents i sense ostentació de feminisme", les ha alabat Vilarasau, que també ha vinculat el període d'entreguerres de la novel·la amb l'actual, tant pel desencant europeu com pel fet que alguns dels seus escenaris han estat destruïts fa poc, com ara Alep (Síria), Afganistan o el Líban.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés