Actualitzat 28/10/2015 18:59

La UE recorda a Ankara que ha de respectar la lliure expressió i demana eleccions

   BRUSSEL·LES, 28 Oct. (EUROPA PRESS)

La Unió Europea ha manifestat la seva preocupació per la situació al voltant al grup mediàtic Koza Ipek Grup d'empreses, vinculat al clergue Fethulà Gulen, el principal rival polític del president turc, Recep Tayyip Erdogan, i ha recordat a Ankara que ha de respectar la llibertat d'expressió com a país candidat a l'adhesió al bloc, i alhora ha deixat clar que espera que les eleccions generals de diumenge compleixin "els estàndards democràtics i internacionals".

   "Els últims esdeveniment en relació amb el Koza Ipek Grup d'empreses són preocupants i els seguim molt de prop", ha assegurat Maja Kocijancic, portaveu de l'Alta Representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, Federica Mogherini.

   La UE ha deixat clar que "Turquia, com qualsevol país que negocia l'adhesió a la UE, necessita garantir el respecte pels drets humans, inclosa la llibertat d'expressió, en línia amb la Convenció Europea de drets humans", ha subratllat la portaveu de la cap de la diplomàcia europea.

   "La UE continuarà plantejant la qüestió de la llibertat d'expressió a les autoritats turques com a un assumpte prioritari", ha recalcat la portaveu.

   Catherine Ray, la portaveu principal de Mogherini ha reiterat aquest missatge en roda de premsa després de subratllar la importància de respectar l'Estat de Dret i la llibertat de premsa a Turquia i ha deixat clar que la UE espera que les eleccions generals de diumenge compleixin "els estàndards democràtics i internacionals".

   La policia turca ha irromput a primera hora d'aquest dimecres a la seu a Istanbul del conglomerat de mitjans Koza Ipek Holdings, vinculat al clergue Fethulá Gulen, el principal rival polític del president turc, Recep Tayyip Erdogan, a escassos dies de les eleccions generals convocades aquest diumenge 1 de novembre al país, segons ha informat el diari local 'Hurriyet'.

   La Comissió Europea ja va criticar en l'informe del 2014 per avaluar els progressos en el compliment dels criteris per a l'adhesió la legislació turca que limitava la llibertat d'expressió al país, així com també la llei sobre internet i l'intent del Govern de prohibir YouTube i Twitter.

   També va mostrar preocupació per la seva legislació per limitar la independència de la justícia i la substitució de desenes de policies i jutges que investigaven una trama de corrupció que afectava alts càrrecs del Govern d'Erdogan, la deriva autoritària dels quals, inclosa la gestió de les manifestacions multitudinàries antigovernamentals del 2013 al voltant al parc Gezi, la UE critica des de fa uns anys.

   El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha reconegut aquest dimarts divergències sobre "qüestions de drets humans" amb Turquia davant del ple del Parlament Europeu a Estrasburg, però ha insistit en la necessitat de cooperar amb Ankara per frenar l'arribada de refugiats a Europa.

   La Comissió Europea ha reiterat aquest dimecres el missatge del cap de l'Executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, pel que fa al diàleg amb Ankara, que s'ha de mantenir malgrat que "no tots els assumptes en matèria de drets humans i llibertat de premsa estan resolts encara", ha recordat un portaveu comunitari, que ha rebutjat que la Comissió hagi "endarrerit" la publicació del seu informe d'avaluació sobre Turquia aquest any després de les eleccions, quan normalment se sol publicar a mitjans d'octubre.

   Ankara ha exigit a la UE una ajuda addicional de 3.000 milions d'euros a canvi de cooperar-hi per tallar la crisi de refugiats i controlar millor les seves fronteres, que l'inclogui a la llista de països d'origen segur, obrir nous capítols de les negociacions d'adhesió i avançar la supressió dels visats per als turcs que viatjaran a la UE el 2016.

   Brussel·les ha obert la porta a accelerar la liberalització dels visats si Ankara "en paral·lel" aplica la clàusula de l'acord de readmissió d'immigrants irregulars bilateral signat a final del 2013 que l'obliga a readmetre nacionals de tercers països i persones sense Estat que entren a la UE de manera irregular a través del seu territori i que només serà de compliment obligatori el 2017.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés